Bodemenergie
Eén van de meest efficiënte en milieuvriendelijkste bron voor verwarming en koeling van uw accommodatie bevindt zich onder uw voeten. In de aardbodem bevindt zich een enorme energiebron, gratis, schoon, eindeloos en bovenal duurzaam.
Middels een veel toegepaste vorm van bodemenergie in Nederland, Warmte/Koude Opslag, wordt voorzien in verwarming en/of koeling van uw gebouw, waarbij u een aanzienlijke bijdrage levert aan een gezonde leefomgeving.
Warmte/Koude Opslag (WKO) zijn te onderscheiden in “open” en “gesloten”-systemen.
In een open WKO-systeem wordt in de zomer grondwater onttrokken en gebruikt voor koeling van de accommodatie. Het water neemt de overtollige warmte uit de accommodatie op en wordt weer geïnfiltreerd. Zo ontstaat een warme bron.
In de winter wordt het water uit de warme bron onttrokken. Met behulp van een warmtepomp wordt de warmte aan het water onttrokken en gebruikt voor de verwarming van de accommodatie. Het afgekoelde water wordt vervolgens weer geïnfiltreerd in de koude bron.
Een gesloten systeem werkt door middel van het rondpompen van een antivriesmengsel in gesloten lussen (warmtewisselaars). Het antivriesmengsel neemt de warmte of koude uit de ondergrond op. In de zomer wordt gebruik gemaakt van de lage temperatuur in de ondergrond voor de koeling van de accommodatie. In de winter wordt met een warmtepomp warmte aan de bodem onttrokken voor de verwarming van de accommodatie.