Projectfoto_Brewdog_2

Ten noorden van Aberdeen in het plaatsje Ellon ligt de ultramoderne brouwerij die in 2006 is opgericht door twee 24-jarige vrienden.

Voor onze opdrachtgever DMT staken twee collega’s de Noordzee over om daar de biogasinstallatie van BrewDog in bedrijf te stellen. Het afval van het bierproces wordt daar omgezet naar biogas. De installatie is een week getest door onze technici; eerst op lucht en daarna op gas.

Het afval van de bierproductie van BrewDog komt in een grote vergister. Daarna wordt het door een blower naar de installatie geperst. Daar wordt het omgezet. Het MS (Membraan System) absorbeert de CO2 en dat gaat de lucht in. Het CH4 (metaal) wordt gescheiden; dat is vervuild en wordt daarom schoongemaakt. Schoon metaan verlaat de installatie naar de Gas Entry Unit (GEU), dit is de Schotse Gasunie. Zij bewaken de kwaliteit van het gas. Voldoet het aan de eisen dan wordt het geïnjecteerd in het gasnetwerk. De Schotten kunnen dan op het afval van BrewDog koken of verwarmen. Zo wordt het prut (hop) wat vrijkomt bij het brouwen van bier middels het recycleproces niet weggegooid maar omgezet naar biogas.

Hellebrekers werkt al ruim 15 jaar samen met DMT Environmental Technology. DMT is specialist en marktleider in het upgraden van biosgas met behulp van membraantechnologie. DMT besteedt het elektrische gedeelte, de software, bekabelen en inbedrijfstellen altijd uit aan Hellebrekers. Het hele chemische proces wat zich afspeelt in de installatie vertaalt Hellebrekers naar software.

W