Intro bg 4

Alcon, Mechelen (BE)

Banner groot Niels

Aanleiding

Alcon is het grootste oogzorgbedrijf ter wereld en levert o.a. pakketten met medische instrumenten aan oogchirurgen. Dit zijn geen standaard-, maar bijna uitsluitend custom made pakketten. Het verzamelen van de inhoud van een subassemblage van deze pakketten wordt nu nog volledig manueel uitgevoerd. Ieder onderdeel wordt door een medewerker opgepakt, in een carrier gelegd en uiteindelijk verzameld tot een verpakte subassemblage. Hellebrekers heeft de opdracht gekregen een groot deel van dit proces te optimaliseren.

Opdracht

Na uitvoerig onderzoek blijkt de inzet van bin picking robots de meest optimale manier te zijn om dit uit te voeren. Een lastig aspect van deze opdracht is de diversiteit aan producten die tegelijkertijd gepickt moeten worden. Zo’n medisch pakket bevat bijvoorbeeld een scalpel, injectiespuit en naalden.

Oplossing

Van ieder product zijn de eigenschappen opgenomen in een receptendatabase. Middels Artificial Intelligence in de Solomon vision-applicatie en een koppeling met deze database ‘ziet en weet’ de robot op welke manier ieder product gepickt moet worden. De vier ABB-robots in de cel zijn uitgerust met twee soorten grippers: een vacuümgripper en een pneumatische knijper om de verschillende producten te kunnen picken. Daarnaast pickt elke robot uit twee bakken met verschillende producten. Zo kunnen er 8 verschillende producten door vier robots tegelijkertijd verwerkt worden.

De inzet van robots die middels camera’s en sensoren objecten uit een bak kunnen halen, brengt vele voordelen met zich mee. Enkele belangrijke winstpunten voor Alcon liggen op het vlak van:

Efficiency:

  • robots kunnen 24 uur per dag onafgebroken werken
  • het is mogelijk om met een kleinere groep medewerkers een grote lijn te draaien.
  • Roosterplanningen worden eenvoudiger, omdat een deel van de uitvoerwerkzaamheden al ingevuld staan.

Ergonomie: niemand kan lichamelijk gezien 24 uur achter elkaar de repetitieve werkzaamheden uitvoeren die een robotarm wel kan.

Resultaat

De inzet van robots gaat niet ten koste van de arbeidsplaatsen van de huidige medewerkers. De industrie in z’n geheel kampt meer en meer met een gebrek aan productiemedewerkers; de inzet van robots dicht deze vacatures. Een ander voordeel is het feit dat de toegenomen efficiëntie van het productie proces de toekomst van de fabriek in Puurs verzekert en zorgt voor additionele investeringen.

Projectbeschrijving Alcon still

Over Alcon

Alcon is wereldleider in oogzorg en het bieden van optimale ooggezondheid. Met +70 jaar ervaring zijn ze het grootste oogzorgbedrijf ter wereld in Surgical en Vision Care. De naam Alcon is ontstaan uit de samenvoeging van de eerste lettergrepen van de namen van de oprichters, Robert Alexander en William Conner.

Meer informatie: Alcon.com