Intro bg 5

PLC-procesbesturing

De PLC (Programmable Logic Controller) is een onmisbaar begrip binnen de proces- en maakindustrie. Een PLC is een computer speciaal ontworpen om processen en machines te besturen. Hoewel bij de PLC computer net als bij een normale PC sprake is van een processor, geheugen, software en communicatie, is de PLC in tegenstelling tot een PC ontworpen om te overleven in een robuuste industriële werkomgeving. De PLC ontvangt data van aangesloten sensoren (input), verwerkt deze data en stuurt op basis van vooraf geprogrammeerde parameters aan op een bepaalde output voor productieprocessen of machines. Een PLC kan bijvoorbeeld de machineproductiviteit of productietemperatuur monitoren en registreren, maar kan ook automatisch processen opstarten en stopzetten of alarmmeldingen geven bij machinestortingen.

Als expert in het programmeren en installeren van procesbesturingen beheerst en ondersteunt Hellebrekers diverse merken PLC’s. Ook programmeren wij de benodigde HMI’s en leveren wij PLC’s die voorzien zijn van Safety-technologie.

Er zijn verschillende PLC-merken op de markt. Hellebrekers werkt met enkele van de bekendste, meest betrouwbare merken; we ontwikkelen het programma en installeren deze in de betreffende PLC. We zijn dus volkomen vertrouwd met de verschillende kwaliteiten, specifieke eigenschappen en toepassingen die ieder PLC-merk heeft. Samen met de klant zoeken we naar de meest geschikte besturingsoplossing en bepalen we welk PLC-merk relevant is. Als er eenmaal een keuze is gemaakt, kunnen we het besturingssysteem integreren met hoger liggende automatiseringslagen uit de automatiseringspiramide (bijv. MES).

De PLC-merken waar Hellebrekers haar besturingssystemen mee realiseert, zijn:

  • Siemens
  • Allen Bradley
  • Schneider Electric
  • Mitsubishi

HMI

Een HMI (Human Machine Interface) is de intermediair tussen een computer of machine en de mens die de PLC’s gebruikt. Een HMI maakt dus interactie tussen mens en machine mogelijk. HMI’s zijn vergelijkbaar met informatie displays met (touchscreen) bediening. Ze vertalen complexe procesvariabelen naar real-time operationele informatie in de vorm van graphics. Visuele procesafbeeldingen betreffen bijvoorbeeld de status van motoren of kleppen en vloeistof- of tankniveaus. Hellebrekers ontwerpt en realiseert onder andere automatiseringssystemen waarin een PLC-besturing integraal wordt gecombineerd met een HMI. Aan de hand van de concrete informatie die de HMI uit de PLC haalt en visualiseert, kunnen beslissingen worden genomen over de beheersing en optimalisatie van de productieprocessen. Vervolgens kunnen via de HMI weer eventuele aanpassingen worden doorgegeven aan de PLC. Dit maakt de HMI het primaire hulpmiddel voor de coördinatie en controle van productieprocessen of industriële installaties op de fabrieksvloer.

Safety PLC

Behalve voor standaard PLC’s, schrijft en installeert Hellebrekers ook programma’s voor Safety PLC’s voor nieuwe en bestaande productielijnen of installaties. Evenals een standaard PLC kan een Safety PLC worden ingezet voor de automatisering en beheersing van industriële processen en machines. De Safety PLC daarentegen is speciaal ontworpen voor het implementeren van veiligheidsfuncties binnen het productieproces of de installatie. Voorbeelden van deze functies zijn de noodstop en de personendetectiesystemen. Dit type PLC is dus een veiligheidsbesturing. Bij uitval van cruciale onderdelen brengen deze functies het proces of de installatie naar een veilige toestand. Alle Safety PLC’s die wij bij de klant afleveren, voldoen aan de strenge internationale eisen.