Het aantal verstuurde postpakketten in Nederland stijgt jaarlijks gemiddeld met zo’n 21%. Waren er in 2016 nog 366,3 miljoen pakketten, in 2020 stond de teller al op 778 miljoen. De verwachting is dat eind 2022 ruim 1,1 miljard pakketten verstuurd gaan worden. Voor het sorteren van deze poststukken zijn vele handen nodig, die er helaas steeds minder zijn. De oplossing? Automatiseren met behulp van robots en 3D-vision techniek.

Hellebrekers werkt samen met de wereldleiders op het gebied van zowel de robots als de vision techniek. Als system integrator zorgen wij voor het functional design, het programmeren van de benodigde software en het leveren van de juiste hardware. De AI in de 3D-Vision wordt gevoed met de juiste gegevens. Middels machine learning leert het systeem zichzelf vervolgens hoe ieder postpakket op te pakken en te plaatsen. Dat laatste met een snelheid van meer dan 250.000 items per week.

Lees hier over de samenwerking met Equinox, system integrator in de pakket- en postsector, ABB-Robotics en Solomon 3D-Vision.

ABB Robot voor website 4

Een bepaalde terughoudendheid voor robotiseren is de angst dat alle systemen vernieuwd moeten worden voordat een robot goed kan functioneren. Er bestaat de mogelijkheid om te koppelen met bestaande systemen en ook bij bedrijven met verouderde systemen is het plaatsen van een robot mogelijk. Er is dan geen investering nodig in nieuwe systemen, maar meestal is het op termijn wel rendabel om ook hier een verbeterslag te slaan.