Intro bg 1

Zwemwaterfiltratie

Hellebrekers past verschillende methoden van zwemwaterfiltratie toe. De werking van de filtratiemethoden varieert van zeefeffect tot adsorptie en biologische afbraak. We passen de configuratie voor de filtratie altijd af op het type zwembad en de bezoekers, zodat een optimale waterkwaliteit wordt bereikt.

Niek vd schootbrugge

Wat kan Hellebrekers betekenen voor uw accommodatie?

Niek van de Schootbrugge

Manager Waterbehandeling

T. 06 10 41 13 80

Neem contact op

Trommelfiltratie

Voordat het te behandelen water uit het zwembad wordt opgevangen in de bufferkelder, wordt het ‘gezeefd’ in het trommelfilter. Het trommelfilter zorgt voor een voorfiltratie van grove, onoplosbare vervuilingen uit het water. Het gebruik van een trommelfilter kan leiden tot flinke besparingen op onder meer water- en energieverbruik. Trommelfilters houden een groot deel van het vuil tegen dat anders direct in zandfilters verderop in het waterbehandelingsproces zou terechtkomen. Daarmee worden de zandfilters – die veel elektriciteit vragen – enorm ontlast, en is een kleinere zandfiltercapaciteit mogelijk. Tegelijkertijd resulteert voorfiltratie met trommelfilters in een langere looptijd van de zandfilters omdat de zandfilters schoner blijven en minder vaak gereinigd hoeven worden.

Zwemwaterbehandeling 7
Zandfiltratie

Zandfiltratie wordt toegepast voor de verwijdering van zwevende, onopgeloste stoffen uit het zwembadwater. Na het trommelfilter volgt in het waterbehandelingsproces meestal het zandfilter. Net als het trommelfilter heeft het zandfilter een zeeffunctie. Zwemwaterfiltratie door een zandfilter lijkt op de natuurlijke filtratie van regenwater door het zand in de duinen. Het regenwater zakt door de bodemlagen, waardoor vuil uit het water wordt gefilterd en het water wordt gezuiverd. Het zandfilter in een zwembad is echter vele malen effectiever: het filter kan enorme hoeveelheden water verwerken en filtert nauwkeurig. Met behulp van een pomp wordt het water door het filterzand van het zandfilter geperst. Hierbij worden verschillende soorten klein vuil – zoals huidschilfers, huidvetten, bodylotion, algen, insecten en zand – uit het zwemwater gefilterd.

Koolfiltratie

Een derde filtratiemethode die Hellebrekers toepast, is zwemwaterfiltratie via actief kool. Actief kool bevat vele kleine poriën waar levende bacteriën zich in vestigen. Koolfilters worden vaak geïnstalleerd als aanvulling op zandfilters, voor baden waarin de belasting van het zwemwater relatief groot is. Voorbeelden hiervan zijn therapie- of zorgbaden, ziekenhuisbaden en baden in spelershomes van sportclubs. Het koolfilter bevat twee filtratiemechanismen. Enerzijds verwijdert het gebonden chloor doordat het chloor zich hecht aan actief kool in het filter. Anderzijds zorgen de bacteriën in actief kool ervoor dat het zwemwater wordt gezuiverd van ureum, een stof die in zweet en urine zit.