
Van monteur Besturingstechniek tot software engineer en nu aan de vooravond om een innovatief Robotica-concept uit te rollen voor een van onze opdrachtgevers. Gerwin wist dit te realiseren als PLC software engineer!
Het slim inzetten van robots leidt tot hogere productiesnelheden en een efficiënt en nauwkeurig productieproces. Dit geldt zeker voor een fabrikant die dagelijks duizenden toasts produceert toen ze de weg naar Hellebrekers wisten te vinden. De business unit Industriële Automatisering boog zich over het vraagstuk, startte met een Proof of Concept en zal binnenkort een goed werkende robot in bedrijf stellen.
Slim inzetten van robots
“Het doel van dit project is een geheel geautomatiseerd productie- en verpakkingsproces door middel van robotisering. De zakjes toast worden vanuit de machine aangevoerd via een transportband en vervolgens worden deze zakjes handmatig per 2 eenheden verpakt in een doos. De opdrachtgever wilde het verpakkingsproces sneller en efficiënter laten verlopen door de inzet van een industriële robot. Aan ons de taak om dit proces uit te denken en de software voor de aansturing van de robot te schrijven.
De grootste uitdagingen voor ons in dit project waren het goed positioneren van de toastzakjes op de band én de snelheid van het proces. In eerste instantie gingen wij uit van een schuifsysteem voor de verdeling van de zakjes. Toen de snelheid werd opgevoerd, bleek dit schuifsysteem niet geschikt, dus ontwikkelden we een wisselsysteem dat wel optimaal bleek te werken bij hoge productiesnelheden. Een mooi stukje maatwerk waarin ik als software engineer werkte aan de besturing, de communicatie naar de robot toe en het signaal dat van de robot terugkomt. En tot slot zorgden we voor bedieningsgemak voor de operators die ermee moeten werken: schermen waar de informatie overzichtelijk en duidelijk op wordt gecommuniceerd. Het is gaaf dat je aan een project werkt waar de klant echt tijd mee gaat besparen.”
"Wat het mooiste is? De afwisseling in projecten en de vrijheid die wij hebben in de wijze van programmeren."
Kansen voor het oprapen
“Binnen ons team had ik mijn hand al opgestoken om betrokken te zijn bij de robotiseringsprojecten en die kans heb ik gekregen. Door de jaren heen heb ik meer kansen gekregen en gegrepen. In 2004 startte ik als monteur Besturingstechniek. De nadruk lag op het bouwen van kasten en het op locatie bekabelen. Ik ging steeds vaker mee naar de projectlocaties voor de inbedrijfstelling. En langzamerhand raakte ik steeds meer geïnteresseerd in software engineering. En zodoende kwam ook de kans om me te ontwikkelen in de functie van software engineer. Mijn collega’s hebben mij de fijne kneepjes van het vak geleerd. Dus vanaf de werkplaats tot waar ik nu sta heb ik bijna alles in de praktijk geleerd. Het mooie is dat ik nu zelf degene ben die het vak overbrengt op anderen.”
Werken bij Hellebrekers net even anders
“Binnen Hellebrekers houden wij ons graag bezig met fundamentele vraagstukken waar veel bedrijven uit de maak- en procesindustrieën mee worstelen. Wat het mooiste is? De afwisseling in projecten en de vrijheid die wij hebben in de wijze van programmeren. De industrieën en opdrachtgevers waarvoor wij werken zijn zo uiteenlopend, van rioolzuivering tot pindakaasverpakkingsfabriek: je komt echt overal. Hellebrekers is een bedrijf met een diversiteit aan specialismen: veel leuker kan het niet worden.
Richting onze klanten zijn wij heel flexibel, omdat we de klant zo snel mogelijk willen helpen. En nee, daar hoort geen 9 tot 5 mentaliteit bij. En zo zit ons team ook niet in elkaar. Waar we wel voor staan, is dat we op elkaar kunnen bouwen, op ieder moment van de dag. Voor het oplossen van storingen bijvoorbeeld of andere vraagstukken zijn we altijd voor elkaar bereikbaar. De werksfeer is van grote waarde. Waar we het uiteindelijk voor doen is het idee van een klant omzetten in een goed werkend systeem of proces. En als je iets aflevert dat goed werkt, dan denk ik: dat hebben we toch weer voor elkaar gekregen.”