Projectfoto_Rif 010_3

Het wordt al acht jaar aangekondigd, maar surfparadijs RIF010 in hartje Rotterdam, gaat er nu écht komen. Contracten, vergunningen, de financiering: alles is rond. En dat betekent voor Hellebrekers dat we eindelijk van start kunnen met dit fantastische project.

Wereldnieuws
Hawaiiaanse toestanden in de Steigersgracht! Kranten in binnen- en buitenland schrijven in 2014 massaal over het plan voor een surfspot bij de Rotterdamse Markthal. Een surfpool in het centrum van een grote stad, dat is nog nooit vertoond. Maar niet iedereen is blij met de winnaar van het Stadsinitiatief. Na al die jaren procederen wijst de Raad van State in 2019 alle bezwaren af.

Toch gebeurt er ook de jaren daarna niets rond de gracht achter de Hoogstraat. En dat is te wijten aan de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Omdat de bouwkosten omhoog schoten, moest er gezocht worden naar extra geldschieters.

Installaties
Maar nu is het zover, de tekeningen voor de enorme technische ruimte (22m lang en 6m hoog), zijn door Hellebrekers getekend. De ruimte komt 4m onder water en 2m boven het water uit.
De software voor de golfmachine wordt door de softwareprogrammeurs geschreven. De surfers kunnen straks surfen op golven van maar liefst 1,5m hoog. Deze golven ontstaan middels gigantische blowers die lucht in de caissons (golfkamers) blaast en daarna het water opzuigt. Daarna wordt het water naar beneden geduwd en middels speciaal ontworpen rif ontstaan de golven. In het klein gebeurt hetzelfde als je in een injectiespuit water opzuigt en weer wegdrukt.
Tussen de kademuren ontstaat een bassin van ca. 110 bij 22m met daarin ca. 4.000m3 water. Dit water moet natuurlijk gezuiverd worden. Hiervoor maakt Hellebrekers in de technische ruimte in het beachhouse de volledige waterzuivering met een trommelfilter. De waterbehandelingsinstallatie zuivert maar liefst 600m3 water per uur.

Beachhouse
Het beachhouse is een hippe houten strandhuis bij de Vlasmarktbrug, in het kommetje naast McDonald’s, en zit deels onder water. In dit paviljoen komt het kantoor, de entree, de surfshop en horeca met een terras. Bij de Wezenbrug wordt een strandje aangelegd waar surfers het water in en uit kunnen lopen. Hellebrekers realiseert ook voor het beachhouse alle technische installaties waaronder verlichting, horeca installaties en luchtbehandeling.

Golven
De perfecte golf is bedacht door een bedrijf uit Californië. Amerikaanse en Nederlandse golfexperts berekenden in een simulatiebassin dat 1,5 meter de ideale hoogte is. De golf rolt straks om de ca. 7,5 seconden door de gracht. In de zomer van 2024 kunnen de surfers het water op in hartje Rotterdam.

Wetsuit
RIF010 kan maximaal 150.000 bezoekers per jaar ontvangen, maar is bij 25.000 bezoekers uit de kosten. Het bassin is ook geschikt voor kajakken, raften en duiklessen. Rotterdamse scholieren kunnen tegen gereduceerd tarief het water in. De kans dat de gracht met lage temperaturen leegstaat is vrij klein. Surfers laten zich niet weerhouden door lage temperaturen, je kunt goed warm blijven in een wetsuit. Nu liggen er bij Scheveningen ook honderden mensen in het water als de golven goed zijn. Kou of niet. Al weet je in de zee of oceaan nooit zeker of de golven ook écht goed zijn, zelfs niet in Hawaii of Californië. In Rotterdam kunnen we deze golven wel garanderen.

Projectfoto_Rif 010_1