20210506 190124

Ook in tijden van een pandemie laten wij onze klanten niet in de steek. Eén van onze collega’s vloog vorige week naar Bakoe (hoofdstad van Azerbeidzjan) om in opdracht van NIJL Aircraft Docking een tail docking systeem op te leveren voor Silkway. Silkway is een Azerbeidzjaanse luchtvaartmaatschappij die vanuit haar thuisbasis Bakoe vrachtvluchten uitvoert.

Vóór COVID-19 is Hellebrekers al benaderd voor dit project. Uiteindelijk was het de bedoeling dat de plaatselijke monteurs in Bakoe de klus gingen klaren. Aangezien monteurs daar gewoon van straat worden geplukt verliep dit verre van vlekkeloos. De mailtjes bleven binnenstromen vanuit Bakoe. Uiteindelijk hebben we dan ook besloten dat we beter een Hellebrekers-medewerker naar Bakoe kunnen sturen.

De kabels voor het tail docking platform waren al gelegd. Met deze 12 ton en 22 meter hoge installatie kan er onderhoud en reparaties worden uitgevoerd aan de horizontale en verticale stabilisatoren (achterste vleugel van een vliegtuig). Wanneer het vliegtuig in het docking systeem wordt geparkeerd kan het platform door middel van de afstandsbediening of bediening op de schakelkast op de gewenste hoogte worden gebracht. Dit kan alleen wanneer alle poorten gesloten zijn, en de luiken op het platform zijn ingedraaid. Verder zit er een sensor aan de onderkant van het platform. Deze sensor houdt de positie van de horizontale stabilisator in de gaten. Wanneer deze binnen de ingestelde hoogte van de vleugel zit zal deze eerst in snelheid verlagen en vervolgens kan het platform niet verder zakken. De installatie moest getest worden met een Boeing 747. Onze monteur heeft de installatie volledig getest en in bedrijf gesteld.

NIJL Aircraft Docking levert wereldwijd Docking systemen. Een Docking systeem is een (soms verstelbaar) platform waarop monteurs op hoogte en veilig kunnen werken aan verschillende gedeeltes van vliegtuigen. Zo leveren ze bijvoorbeeld Nose docks, engine docks, wing docks en tail docks.

20210507 112841