Intro bg 5

Hellebrekers is UL Listed Panel Shop Builder

UL certificate 2

Het hart van de proces- en maakindustrie bestaat uit besturingskasten en schakelpanelen. Zonder deze componenten kunnen machines of installaties immers niet (efficiënt) produceren. Steeds meer machine- en installatiebouwers richten zich op Noord-Amerika als aantrekkelijke afzetmarkt. Dit geldt ook voor de klanten van Hellebrekers Industriële Automatisering. Daarom is Hellebrekers UL gecertificeerd, wat betekent dat wij industriële besturingskasten en schakelpanelen kunnen bouwen die voldoen aan de normen voor de Amerikaanse en Canadese markt.

Gespecialiseerde machines zijn een belangrijk exportproduct vanuit Nederland naar Noord-Amerika. Het gaat dan bijvoorbeeld om landbouwmachines of machines voor de voedingsindustrie. Machines en elektrotechnische installaties in Noord-Amerika moeten aan andere eisen voldoen dan de IEC normen die in Europa gelden. De verschillen in normering zijn substantieel, en betreffen onder andere de engineering, de componentkeuze en de manier van assemblage van het besturingspaneel. Terwijl bij de Europese regelgeving de focus ligt op aanrakingsveiligheid, richten de Amerikaanse voorschriften zich vooral op brandveiligheid.

In de Noord-Amerika moeten machines en besturingssystemen het UL-keurmerk dragen. UL staat hier voor Underwriters Laboratories, een onafhankelijke organisatie die producten onderzoekt en certificeert op het gebied van nationaal erkende veiligheidsnormen. Hellebrekers is UL Listed Panel Shop Builder. Wij zijn gecertificeerd voor de UL508A-standaard, die specifiek betrekking heeft op Industrial Control Panels. Daarnaast zijn wij UL698A-gecertificeerd, wat inhoudt dat we industriële besturingskasten en schakelpanelen mogen ontwerpen en realiseren voor Amerikaanse locaties met explosiegevaar (zgn. Hazardous Locations, Hazloc). De UL698A-standaard is de Amerikaanse equivalent van de ATEX-norm zoals we die in Europa kennen. Hellebrekers is het enige Nederlandse bedrijf met de UL698A Hazloc certificering. Hierin zijn we dus uniek.

De UL-keurmerken waarover wij beschikken, zijn geldig in zowel Amerika als Canada. Samen met de Canadian Standards Association (CSA) heeft UL in het verleden gemeenschappelijke keurmerken ingevoerd. De UL508A-standaard is vergelijkbaar met de standaard CSA C22.2 No 14-18 Industrial Control Equipment. En de UL698A-standaard is gelijk aan de standaard CSA C22.2 No. 157-92, Intrinsically Safe and Non-incendive Equipment for Use in Hazardous Locations.

Hellebrekers Industriële Automatisering heeft een opleidingstraject doorlopen om UL-gecertificeerd te worden. En Hellebrekers is nu aangesloten bij de UL-organisatie in Nederland. Als gevolg daarvan kunnen wij ervoor zorgen dat besturingskasten en schakelpanelen voor export naar Noord-Amerika worden voorzien van het UL-keurmerk. Nadat de kasten en panelen daarmee officieel zijn geautoriseerd mogen ze hier worden vrijgegeven voor transport. Eenmaal overzees rest er dan alleen nog een finale vrijgave van een lokale autoriteit (Authority Having Jurisdiction). Dit kan een elektrisch onderlegd persoon zijn, de lokale brandweercommandant of burgermeester.