Intro bg 2

Hellebrekers ontwikkelt voor aap, mens en natuur in Apenheul

Wolaap K4

In Apenheul wordt momenteel hard gewerkt. Het park wil blijven ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid, dierwelzijn en gastenbeleving. Dat is ook de reden voor de nieuwe apenverblijven die nu in aanbouw zijn. Hellebrekers ondersteunt Apenheul bij deze ontwikkeling, door de nieuwe binnenverblijven van de apen te voorzien van diverse duurzame technische installaties.

Samen met bezoekers onderzocht Apenheul voor welk deel van het park een impuls welkom was. Dat bleek het geval te zijn voor de verblijven van de dwergapen (zoals manteltamarins), wolapen en baardsaki’s, die naast het gebied van de Hanuman langoeren liggen. Een bonte verzameling van apen, die alle voorkomen in het regenwoud en zich voeden met onder andere vruchten, zaden en bloemen. De manteltamarins (dwergapen) en wolapen zijn bedreigde apensoorten. Het is dus geweldig dat Apenheul onderdeel is van het Europese fokprogramma om deze en andere apensoorten in stand te houden.

Om een genetisch gezonde populatie apen te kunnen houden, is een passende leefomgeving cruciaal. Dat betekent ook dat het klimaat in de binnenruimten van de apen zorgvuldig moet worden geregeld. Met onze brede ervaring in dierenparken weet Hellebrekers als geen ander wat Apenheul nodig heeft.

Als eerste werken we aan het nieuwe binnenverblijf van de wolapen en de baardsaki’s. Daarna volgt de bouw van het dwergapenverblijf. Nieuw hieraan is dat bezoekers van Apenheul de dwergapen – bij slechter weer – ook binnen kunnen bewonderen. Tot slot zal Hellebrekers ook het bestaande verblijf van de Hanuman langoeren een technische upgrade geven. We mogen de volledige werktuigkundige installaties voor de nieuwe apenverblijven ontwerpen en realiseren, zoals de waterinstallatie, klimaatbeheersing en verwarmingsinstallatie met vloerverwarming.

Hellebrekers past in Apenheul duurzame technieken toe. Zo implementeren we een warmtepomp voor de nieuwe gebouwen. Met de warmtepomp wordt voor de apenverblijven energie uit de binnen- en buitenlucht gehaald. Met die energie worden de verblijven vervolgens verwarmd.

Verschillende dierenparken vertrouwen al jarenlang op de techniek van Hellebrekers. Tot onze klantenkring behoren inmiddels bekende parken als Artis in Amsterdam, Blijdorp in Rotterdam, Ouwehands Dierenpark in Rhenen en zelfs Zoo am Meer in Bremerhaven (Duitsland). We verzorgden technische installaties voor verblijven van verschillende diersoorten, bijvoorbeeld zeeleeuwen, reptielen, jaguars, panda’s en ijsberen.

Ook voor dierenparken is Hellebrekers een uiterst betrouwbare partner in technische dienstverlening.