Intro bg 5

Hellebrekers realiseert grootschalige energiebesparing in Velsen

Velsen Heerenduinen03

Zwembad De Heerenduinen is in de gemeente Velsen al jaren dé plek voor zwemrecreatie. Met diverse binnen- en buitenbaden, een interactieve glijbaan en wellness faciliteiten, is er voor ieder wat wils! In 2003 realiseerden wij de technische installaties bij de nieuwbouw van De Heerenduinen en vandaag de dag zijn wij nog steeds verantwoordelijk voor het onderhoud van de installaties. Onlangs gaven we de verduurzaming van het zwembad een enorme boost, met de plaatsing van een grote elektrische warmtepomp.

In 2030 moet het zwembad in de gemeente Velsen – net als alle andere gemeentelijke sportaccommodaties – klimaatneutraal zijn. Dit betekent enerzijds dat er maatregelen nodig zijn die accommodaties zelfvoorzienend maken in duurzame energie. Anderzijds moeten maatregelen worden getroffen die het gebruik van fossiele brandstoffen overbodig maken. Het doel van de gemeente is om voor 2030 ook De Heerenduinen CO2-vrij te maken. Hellebrekers heeft in Velsen inmiddels meerdere duurzaamheidsmaatregelen getroffen.

Eerder hadden wij de opdracht gekregen om de huidige technieken van het zwembad in Velsen te inventariseren en de energiebesparende mogelijkheden op een rijtje te zetten. Als gevolg daarvan is de bestaande verlichting inmiddels vervangen door LED-verlichting. Ten opzichte van halogeen en traditionele verlichting resulteerde dit al in een besparing van 75%.

Recent heeft Hellebrekers in Velsen een reusachtige elektrische warmtepomp geplaatst die de huidige koelmachine vervangt. Bij een waterwarmtepomp wordt de warmte onttrokken uit de buitenlucht en afgegeven aan het cv-water. De efficiëntie hiervan wordt uitgedrukt in COP (Coëfficiënt Of Performance). De warmtepompen die Hellebrekers toepast, hebben een hoge gemiddelde COP. Hoe hoger de COP hoe beter het rendement. Door de efficiëntie van onze warmtepompinstallaties kan een warmtepomp met 40-50% minder energiekosten dezelfde energie/warmte leveren als een gasgestookte cv-ketel.

Binnenkort worden er bij De Heerenduinen ook nog eens 300 zonnepanelen (PV-panelen) en 250 warmtepomppanelen (PVT-panelen) op het dak van het zwembad geplaatst. In combinatie met de warmtepomp wordt het zwembad dan voor een groot deel onafhankelijk van fossiele energiebronnen. Met deze maatregelen bespaart het zwembad uiteindelijk evenveel op gas en CO2 als 175 huishoudens in Nederland per jaar verbruiken.

Hellebrekers is trots dat wij samen met De Heerenduinen werken aan een Duurzaam Velsen!

15 oktober 2020

Velsen Heerenduinen02