Intro bg 4
Tijd om te innoveren Tekengebied 1

Innoveren? “We zijn veel te druk” / “Daar hebben we nu geen budget voor” / “We denken niet dat het de juiste tijd is om te investeren” / “Hebben we niet nodig, de zaken gaan goed.”

Deze ontwijkingen en vele andere hebben nagenoeg altijd één grote deler gemeen: het gaat om het hier en nu. Nu geen tijd, geld, inzet, nut. Waarom het dak repareren, terwijl het nu niet regent? Maar in de toekomst gaat het zeker regenen. En dan? Dan bent u te laat. Dat geldt ook voor innoveren. Kunt u straks de concurrentie aan met bedrijven die nu wel innoveren, die wel de nieuwste mogelijkheden op het gebied van automatisering en digitalisering toepassen? De klant wordt veeleisender en zijn vraag wordt steeds complexer. De vraag is… haakt u wel snel genoeg aan.

Investeren in nieuwe technologieën is nodig om bij te blijven, maar vergt een investering in geld, tijd én een nieuwe manier van werken. Ook kan het als een bedreiging gezien worden (“Straks ben ik mijn baan kwijt aan een robot”), terwijl innovatie niet een arbeidsverarming, maar juist verrijking kan opleveren. Zo kan een coöperatieve robot (cobot) ingezet worden die aansturing behoeft. Of vervoeren Automated Guided Vehicles (AVG’s) zware dozen, zodat de operator zich kan concentreren op het proces.

Ons advies: begin klein en breidt dit langzaam maar zeker uit. Neem mensen mee in het proces en luister naar ze. Zo wordt innovatie ook binnen de eigen organisatie breder gedragen en niet als een bedreiging gezien. Ook weten welke eerste innovatieve stap u het beste kunt zetten? Bijvoorbeeld op het gebied van digitaliseren, robotiseren of andere vormen van procesoptimalisatie? Neem dan contact op met Hellebrekers Industriële Automatisering.