Intro bg 3

Landelijk protocol Veilig Zwemmen in Coronatijd gepubliceerd

Veiligzwemmen4

Het RIVM en het kabinet maakten woensdag in hun persconferentie bekend dat de binnenzwembaden vanaf 11 mei weer open mogen. Vanaf 29 april mochten de buitenbaden alweer open, vanaf 11 mei geldt dat ook voor de binnenbaden. Hellebrekers collega Maarten Keuten werkte vanuit zijn positie binnen de TU Delft mee aan de realisatie van het landelijk protocol Veilig Zwemmen in Coronatijd, dat vandaag is gepubliceerd door de zwembranche. Op basis van dit protocol kan iedereen weer op een veilige en verantwoorde manier genieten van de zwemsport.

Zwemmen zorgt voor plezier, veiligheid en fitheid. De zwembranche wilde er dan ook voor zorgen dat zwemmers zo spoedig mogelijk weer een duik kunnen nemen in een binnen- of buitenbad. Daarom zijn de samenwerkende partijen uit de branche de afgelopen weken dag en nacht bezig geweest met het opstellen van een nationale richtlijn voor de verschillende doelgroepen die betrokken zijn bij het dagelijks reilen en zeilen binnen zwembaden. Denk daarbij aan zwemmers, medewerkers, beheerders, leveranciers en huurders zoals zwemscholen en -clubs. In het belang van de volksgezondheid van deze doelgroepen vraagt de zwembranche alle badinrichtingen in Nederland om de maatregelen uit het protocol Veilig Zwemmen in Coronatijd uit te voeren en te handhaven.

De maatregelen in het protocol Veilig Zwemmen in Coronatijd zijn veelomvattend maar noodzakelijk om zwembaden veilig open te stellen. Behalve de algemene regels zoals 1,5 meter afstand houden, adviseert het protocol bijvoorbeeld aanvullende kwaliteitsmetingen van het zwemwater, bewegwijzering voor eenrichtingsverkeer van bezoekers, extra reinigende handelingen, het ophangen van hygiëneregels en thuis gebruik van sanitaire voorzieningen door bezoekers. 

De samenwerking die tot de nationale richtlijn voor zwembaden in Coronatijd heeft geleid is uniek. Een groot aantal partijen binnen de zwembranche heeft hiervoor de handen ineen geslagen: Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ), Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), Verenigde Technici in de Zwembadbranche (VTZ), Zwembadpoli, Dutch Environment & Water Technology Association (Envaqua), DBZ (RUD), TU Delft, ENVOZ, HISWA-RECRON, EasySwim, Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), Nederlandse Culturele Sportbond (NCS), Nederlandse Triathlon Bond (NTB), FNV, Vereniging Sportbedrijven Nederland (VSBN), Reddingsbrigade Nederland, ZwemOnderwijs Nederland, Dutch Lifeguards, Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB).

Collega Maarten – die behalve onderzoeker aan de TU Delft ook cursusleider/onderzoeker is bij Hellebrekers Water & Leisuretechniek – heeft zelf meegeschreven aan het protocol. Zijn focus lag op de onderwerpen hygiëne en desinfectie. Maar wie denkt dat hij nu klaar is en achterover kan leunen heeft het mis! Verschillende organisaties uit het internationale zwembadnetwerk hebben Maarten inmiddels benaderd om te sparren over zwembadprotocollen. En op 22 juni mag hij tijdens een internationaal online congres het Nederlandse protocol presenteren.
 

update 28 mei 2020