Binn Air Swimfun WK11 4

Afgelopen vrijdag reisden Marcel van den Berg. Sebastian den Otter en John van Krevel richting het Noorden voor de feestelijke bijeenkomst van Swim- en Sportfun Joure. Wethouder Irona Groeneveld en directeur sportbedrijf DFM Dietha Paauw sloten de zonnepanelen aan op de warmtepompen; daarmee is dit fantastische verduurzamingsproject in werking gesteld.

Binnen gemeente De Fryske Marren is sportcomplex Swim- en Sportfun Joure de grootste energieverbruiker. Om daarin wat te veranderen is er enige tijd geleden een verduurzamingstraject ingezet. Dat resulteert in een enorme CO2-reductie, de maatregelen zorgen voor 85% minder gasverbruik. Vooral in deze tijd van energiekosten die de pan uitreizen zeer welkom voor het sportcomplex in Joure.

Hellebrekers heeft 2 warmtepompinstallaties nabij het pand geïnstalleerd. Deze warmtepompen hebben een capaciteit van respectievelijk 180kw en 570kw. We hebben beide warmtepompen geïmplementeerd in de bestaande installaties, zowel installatietechnisch als regeltechnisch.
Daarnaast zijn er 2100 zonnepanelen geplaatst. Deze zonnepanelen voeden o.a. de warmtepompen en zorgen ervoor dat zowel de ruimtes als het bad- en douchewater verwarmd wordt. Het totale gasverbruik wordt door deze maatregelen tot een minimum gereduceerd. Gasten en medewerkers van het complex kunnen hun elektrische auto opladen aan de nieuwe laadpalen op het parkeerterrein. Ook staan de auto’s onder een carportconstructie die voorzien zijn van zonnepanelen. Met behulp van een speciaal ontwikkelde tool worden de resultaten van deze grote operatie nauwkeurig gevolgd en wordt optimaal rendement behaald.

Door zelf energie op te wekken kunnen de energielasten van het sportbedrijf nu en in de toekomst beheersbaar blijven. Door de verduurzaming ziet Swim- en Sportfun op dit moment niet de enorme stijging in energielasten zoals dit wel het geval is bij collega zwembaden en sporthallen. De temperatuur in het subtropische zwemparadijs kan daardoor gewoon op 31 graden blijven.

Projectfoto_Joure