Intro bg 2

Sporthuis Abcoude opgeleverd

Het Sporthuis Abcoude is klaar voor gebruik! Naar dit moment heeft iedereen reikhalzend uitgekeken. Een uitbundige viering van dit mooie resultaat is door de coronabeperkingen helaas niet mogelijk. Wel een mooi online programma over het bijzondere ontstaan van Het Sporthuis Abcoude, interviews met betrokkenen en de sleuteloverdracht van de stichting naar de exploitanten. Ook een online rondleiding door Het Sporthuis Abcoude zal niet ontbreken. Zo kan iedereen alvast een beetje ervaren hoe mooi Het Sporthuis is en wat het te bieden heeft.

Eind augustus 2019 startte Sport wethouder Schuurs samen met niemand minder dan cabaretier en dorpsgenoot Najib Amhali de bouw van Het Sporthuis in Abcoude. Hellebrekers kreeg de opdracht om alle technische installaties voor het nieuwe sportcomplex te ontwerpen en realiseren.

Het Sporthuis kwam tot stand dankzij een groot burgerinitiatief, aangevoerd door Ad Geerlings (voorzitter van de stichting Abcoude Sport) en Esther Grondijs (bestuurslid van de stichting Zwembad Abcoude). Samen wisten zij een enorm maatschappelijk en politiek draagvlak te creëren voor de realisatie van de nieuwe sportaccommodatie. Na de sluiting van het oude Meerbad zou Abcoude in eerste instantie geen nieuw zwembad meer krijgen. Maar daar waren veel inwoners van de gemeente het niet mee eens. En nu komt er naast een zwembad en een gymzaal voor de lokale basisscholen ook een ontmoetingsruimte voor senioren. Straks kunnen inwoners van 0 tot 99 jaar dus terecht in Het Sporthuis.

Het Sporthuis is – zoals dat mooi heet – ‘all electric.’ Een deel van de elektriciteit wordt opgewekt middels zonnepanelen op het dak. Door de warmtepompen wordt in Abcoude energie uit binnen - en buitenlucht gehaald. De ventilatie is zo in te stellen is dat er met 100% verse buitenlucht kan worden geventileerd.

Zodra de coronamaatregelen het toelaten zal Het Sporthuis daadwerkelijk opengaan en kunnen de zwemmers zich bewegen in helder en gezond zwemwater. Maar liefst 925.000 liter water zit er in het zwembad. Met zoveel liter kun je honderdduizend keer douchen, 56.000 keer de vaatwasser laten draaien of 63.000 keer de wasmachine aanzetten.

Hellebrekers heeft geavanceerde waterbehandelingstechnieken ontworpen en gebouwd, die behalve milieuvriendelijk ook onderhoudsvriendelijk zijn voor de lange termijn. Naast de waterzuivering voor het wedstrijdbad heeft Hellebrekers ook de twee whirlpools voor haar rekening genomen.

Hellebrekers kreeg de mooie installatietechnische opdracht voor Het Sporthuis vanuit een bouwteamconstructie. Hier is ook Van Norel Bouwgroep uit Epe onderdeel van.