Intro bg 1

Vleesproducent automatiseert pekelkamer met nieuwe software van Hellebrekers

Vion image

Vleesproducent Vion heeft op haar productielocatie in Scherpenzeel de weg naar een Smart Factory ingezet. Onlangs implementeerde Hellebrekers in de pekelkamer in Scherpenzeel ViSpro SCADA software. Met deze software is het managen van de recepturen – voorheen vooral een manueel proces – volledig geautomatiseerd. Dit tot grote vreugde van Vion, dat nu in minder tijd maar met meer nauwkeurigheid en meer medewerkers controle heeft over de recepturen in de pekelkamer.

Vion levert wereldwijd hoogwaardige rundvlees-, varkensvlees- en gemaksproducten voor de retail, foodservice en de vleesverwerkende industrie. Het bedrijf heeft 25 productielocaties in Nederland en Duitsland. Een onderdeel van deze productielocaties is de zouterij ofwel pekelkamer, waar alle vleesproducten worden ingezouten. Vion zout het vlees naar klantwensen, wat betekent dat recepturen zowel per vleessoort als per klant kunnen verschillen.

Tot voor kort paste Vion in de pekelkamer van Scherpenzeel een bewerkelijk systeem toe. De meeste kennis van de recepturen was ondergebracht bij één medewerker en het managen van de recepturen vergde veel manuele handelingen. Moesten recepten bijvoorbeeld worden gewijzigd, dan kon dit niet direct automatisch maar werd eerst een nieuw pekelboek in Excel aangemaakt. Bij Vion ontstond de wens om de efficiency van het productieproces te verbeteren met nieuwe functionaliteiten in de software voor recepturenmanagement.

Recepturenmanagement vereist precisie. Daarom focuste Hellebrekers zich in het project allereerst op een nauwkeurige afstemming met het management, de receptverantwoordelijke en het hoofd TD van Vion. Op basis van de verkregen informatie ontwikkelden we nieuwe functionaliteiten voor de ViSpro SCADA software. Met deze software voor procesvisualisatie werd het mogelijk om receptregels volautomatisch aan te maken, te beheren en te verwijderen in een digitaal pekelboek.

De oude software in de pekelkamer bleef in eerste instantie interfereren met de nieuwe software. Maar nadat we ons de techniek achter dit systeem geheel eigen hadden gemaakt, konden we het uitschakelen en overgaan tot het testen van de nieuwe software. En dit bleek geweldig te werken. Alle recepten werden vervolgens overgezet en het nieuwe systeem werd in bedrijf gesteld. Hellebrekers heeft het project afgesloten met een ViSpro training voor medewerkers van de Kwaliteitsdienst op de Vion locatie in Scherpenzeel.

Vion is enthousiast over de vele voordelen van de nieuwe SCADA software. De implementatie van ViSpro in de pekelkamer was voor Vion een pilot. Inmiddels heeft de TD aan het Vion hoofdkantoor laten weten dat de inzet van ViSpro ook wenselijk is binnen andere fabrieksonderdelen.