Intro bg 2

Wat Pool of Support doet voor Synchroonzwemmen

Schoonzwemster

Zoals we eerder al meldden, heeft Hellebrekers samen met andere partijen aan de wieg gestaan van de KNZB Pool of Support (PoS). De PoS is een uniek concept waarbij organisaties niet alleen met budget maar ook met kennis de zwemsport in Nederland naar een nóg hoger niveau willen tillen. Hellebrekers richt zich vooral op het synchroonzwemmen. Hoewel deze sport in het verleden beperkte bekendheid genoot, hebben de opvallende prestaties van het nationaal duet daar inmiddels verandering in gebracht.

In 2019 bestond de KNZB selectie Synchroonzwemmen behalve uit het nationale duet ook uit het nationaal junioren duet, de talentselectie en de opleidingsselectie. In totaal zijn er nu 13 topsporters die onder begeleiding van een professionele staf werken aan hun Olympische droom. Dit alles gebeurt sinds 2017 onder leiding van bondscoach Esther Jaumà; zij was voorheen nationale teamcoach in Spanje en heeft veel internationale ervaring en veel kennis van synchroonzwemmen op topsportniveau.

De boegbeelden van de synchroonzwemselectie zijn de tweelingzussen Noortje en Bregje de Brouwer. Zij vormen samen het nationaal duet synchroonzwemmen. De zussen hebben de afgelopen paar jaar laten zien dat zij goed meekomen op internationaal niveau. Momenteel nemen zij op Europees niveau een 8ste plek in. In 2019 zijn ze gestart met hun Olympische voorbereidingen. Ze trainen 40 uur per week in het Sportcomplex Koning Willem-Alexander in Hoofddorp.

In mei 2019 vond het eerste kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen 2020 plaats: de Champions Cup in Sint-Petersburg. Met hun prestaties op dit toernooi voldeed het nationaal duet aan de eis van NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo. Maar deze eis ligt lager dan de eis vanuit de Wereldzwembond FINA. Daarom zullen de synchroonzwemsters zich in april 2020 moeten kwalificeren op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in… Tokyo.

Voorafgaand aan de WK 2019 in het Zuid-Koreaanse Gwangju heeft het duet een voorbereidende stage gehad in Chiba, een voorstad van Tokyo. Die stage was dus eigenlijk een exacte kopie van de situatie die zich in mei 2020 voor zal doen tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi synchroonzwemmen in Tokyo. De 10-daagse stages in 2019 en 2020 van het nationale duet synchroonzwemmen zouden niet mogelijk zijn geweest zonder bijdrage uit de PoS.

De PoS biedt ook duidelijk voordelen voor de overige synchroonzwemselecties van de KNZB. Zo kunnen deze selecties door de PoS bijdrage een parttime trainingsprogramma volgen en kunnen ze deelnemen aan eindtoernooien zoals de EJK en de World Age Championships. Op beide toernooien kwalificeerde Nederland zich in 2019 voor de finales.