Het Baken Zeewolde

Zwem- en sportaccommodatie Het Baken, Zeewolde

Aanleiding

De bestaande zwem- en sportaccommodatie in de gemeente Zeewolde was sterk verouderd en aan vervanging toe. Het zwembad was 30 jaar oud. Sinds die tijd is er ook in de techniek veel veranderd.

Opdracht

Hellebrekers was gevraagd om alle technische installaties te realiseren zoals filters, verlichting, luchtbehandeling en scoreborden met videoschermen.

Oplossing

Na het slopen van het oude zwembad en de sporthal is er geheid. Precies op dezelfde locatie is namelijk de nieuwbouw gerealiseerd. Dit is in 2 fasen gebeurd. De sporthal is eerst opgeleverd zodat de scholen en verenigingen z.s.m. weer konden sporten. De oplevering van het gehele sportcomplex was een maand eerder dan gepland. De sporthal heeft een afmeting van 48 x 28 meter en kan in 3 kleinere sportzalen worden getransformeerd via 2 ophijsbare vouwwanden
Het wedstrijdbad heeft een afmeting van 15,4 x 25 meter. Het bestaat uit 6 wedstrijdbanen en heeft een deels beweegbare bodem. Het doelgroepenbad is 10 x 20 meter groot en beschikt ook over een beweegbare bodem.

Om ervoor te zorgen dat alle Zeewoldenaren kunnen zwemmen in optimaal zwemwater, hebben we de waterbehandeling geoptimaliseerd middels zoutelektrolyse en trommelfilters. Hiervan hebben we ook de technische installaties en besturing gerealiseerd. Het gebouw is verder volledig gasloos; het verwarmen gebeurt met warmtepompen. Er wordt energie opgewekt door zonnepanelen; in totaal liggen er 612 PV-panelen op het dak. Daarnaast hebben het wedstrijdbad, doelgroepenbad en de sporthal een grote led video wall die voor meerdere activiteiten te gebruiken is.


De algemene ruimte zoals de zwemzalen, de gangen en de sporthal zijn geschakeld via een KNX-systeem, die ervoor zorgt dat apparaten perfect met elkaar communiceren. Er is een touchscreen bij de receptiebalie en in de badmeesterspost waar men op het scherm de verlichting aan en uit kan zetten. Ook kan de discoverlichting qua tempo en kleur worden ingesteld. Brandmeld- en inbraakinstallatie worden ook via dit scherm geregeld.

Resultaat

Dit is een Baken… daar kun je niet omheen. Een spiksplinternieuw sportcomplex dat past bij het jonge, dynamische en groene karakter van de gemeente Zeewolde. Ook na de opening blijft Hellebrekers actief betrokken bij het sportcomplex. Voor een periode van 20 jaar is een maintain contract afgesloten. Zo zorgen wij ervoor dat alle technische installaties in goede staat blijven en lossen wij eventuele storingen direct op.

Baken zwembad