Zwembad 2

In oktober 2019 werden de eerste contouren van het nieuwe zwembad duidelijk toen het 50m zwembad werd uitgegraven. Twee jaar later is er veel gebeurd.
Door Covid 19 heeft de bouw forse vertraging opgelopen. Opluchting overheerst dan ook nu scholen en sportclubs als eerste een duik mogen nemen in de nieuwe wedstrijdbaden.

Twee fasen
In Aalst bouwt de Vita Groep, waar Hellebrekers deel van uitmaakt, aan een nieuw Stedelijk Zwembad binnen een DBM-opdracht (onderhoud gedurende 30 jaar).
In deze combinatie van nieuwbouw en renovatie is het eerste gedeelte nu opgeleverd. Het sportbad met Olympische afmetingen en ook het 25x35m bad konden worden geopend. Beide baden zijn voorzien van een volledig beweegbare bodem. Middels een keerwand kunnen de baden ook afzonderlijk van elkaar worden gebruikt. Met een springtoren van 5 meter is er ook gedacht aan de schoonspringers in de Belgische stad.
Volgend jaar wordt ook fase 2 afgerond, waarbij het recreatieve gedeelte en het instructiebad in gebruik worden genomen. In het recreatieve gedeelte wordt momenteel hard gewerkt aan de waterspeeltuin, wellness, het doelgroepenbad en een polivalente sportzaal zodat ook trainen voor een triatlon in het sportcomplex mogelijk is. Daarnaast biedt het recreatiebad met ruim 220 meter aan glijbanen een uitdagend aanbod voor jong en oud.

Miljoen liters leidingwater
Maar liefst 3,5 miljoen water was er nodig om beide baden te vullen. Middels 2 brandslangen zijn zowel de baden als de buffers onder de baden gevuld. Filters en pompen zijn meermaals getest. Pas daarna mag de eerste duik genomen worden.

Techniek
Hellebrekers realiseert alle technische installaties in Aalst. Na de oplevering van deze fantastische locatie voeren wij nog 30 jaar lang het onderhoud uit aan alle technische installaties.
De toepassing van een innovatief installatieconcept, de keuze voor duurzame en natuurlijke materialen en het optimale gebruik van daglicht, zorgen niet alleen voor het minimaliseren van het energieverbruik en de milieubelasting maar creëren tevens een warm en aangenaam klimaat voor de gebruikers en bezoekers van het nieuwe zwembad. Een voorbeeld van een duurzame techniek die is gebruikt is het regenwater dat we opvangen in ondergrondse tanks met een inhoud van 300m3. Middels een speciaal ontwikkeld filtersysteem stroomt het schone zwemwater zo de baden weer in.

“Wij hopen dat iedere gebruiker het nieuwe zwembad als een tweede thuis zal ervaren, zodat zowel sport als ontmoeting zal worden gestimuleerd. Onze ambitie is om gebouwen te realiseren die zeker 40 jaar functioneren”, vertelt de Vita Groep.

2 S5 A8837