Een fabriek in een 40-voets container; dat mag met recht “nano” genoemd worden. Het woord nano is afgeleid van het Latijnse woord nanus, wat dwerg betekent. Deze innovatieve dwerg biedt flexibele en wendbare productiecapaciteit. Vooral wat betreft het testen van nieuwe producten en het snel reageren op veranderingen in de consumentenvraag.
Twee jaar geleden benaderde Unilever Hellebrekers over haar ambitie om een fabriek te bouwen in een zeecontainer. Onze ingenieurs gaan geen uitdaging uit de weg. Deze dus ook niet! Inmiddels wordt de volwaardige fabriek uitgeprobeerd bij Wageningen University & Research Centre.
Unilever heeft meer dan 300 fabrieken in 69 landen. Veel van deze zijn grote faciliteiten die zijn ontworpen om producten in grote hoeveelheden met hoge snelheid te vervaardigen. Soms moeten er ook kleine volumes worden geproduceerd. Het testen van een seizoensvariant of een markt met een bepaald product voordat deze op ware grootte wordt gelanceerd. Het is vaak commercieel niet haalbaar om hiervoor een massaproductielijn te gebruiken, aangezien elke omschakeling tijd kost.
In samenwerking met Unilever heeft Hellebrekers een deel van de procesbesturing gebouwd voor deze volledig functionerende mini-productielijn die past in een zeecontainer van 40 voet. Het bevat alles wat nodig is om een batch te produceren, van het punt waar de grondstoffen aan de ene kant binnenkomen tot het eindproduct aan de andere kant gebotteld, afgedekt en geëtiketteerd.
De nanofabriek zorgt voor een zeer flexibele leveringscapaciteit. Door zijn omvang kan de fabriek achterop een vrachtwagen vervoerd worden en heeft alleen een elektrische kabel en een aangesloten waterslang nodig om te produceren. Dit betekent dat er snel kan worden geleverd en geïnstalleerd en kan zorgen voor extra capaciteit waar en wanneer Unilever dit nodig heeft. Indien gewenst kan de productie stapsgewijs worden verhoogd met een willekeurig aantal van deze onderling verbonden eenheden.
Automatisering in de voedingsindustrie moet voldoen aan strenge voedselveiligheidseisen. Om de risico's te beperken zijn er veel regels waaraan het proces moet voldoen. Elk product moet traceerbaar zijn door middel van een T&T-code. Enerzijds zorgt onze software ervoor dat de juiste grondstoffen op het juiste moment en op de juiste manier gedoseerd worden. Aan de andere kant is de registratie volledig geautomatiseerd zodat u later kunt traceren hoe een product tot stand is gekomen.
Ons team was betrokken bij de installatiecomponenten van de container die helpen om het proces goed te laten verlopen. In de bijkeuken bevindt zich de compressor, warmwaterketel en koeling. In het verwerkingsgedeelte wordt het product gemaakt en het logistieke gedeelte zorgt ervoor dat het product wordt gelabeld en in een doos wordt geplaatst.
Hellebrekers is enorm trots op haar bijdrage aan de nanofabriek die bewijst dat grootte geen rol speelt.