2 S5 A8904

Aquatopia, Aalst (BE)

Aanleiding

Het stedelijk zwembad van Aalst was bijna 30 jaar oud en de stad moest er regelmatig aanpassingswerken uitvoeren. Om het zwembad open te kunnen houden moest er serieus geïnvesteerd worden. Ook droomde de stad van een zwembad waar ruimte zou zijn voor recreatie en waar zwemmers – anders dan in het oude bad - meer konden doen dan alleen baantjes trekken. Het plan voor een vernieuwd bad was geboren.

Opdracht

De opdracht begon voor ons met een marktconsultatie, waarbij de Stad Aalst op zoek ging naar een partij die de behoeften uit de Stad kon matchen met oplossingen beschikbaar op de markt. Van de vijf partijen die meedachten, kwam de VITA Groep met een oplossing die het beste paste bij de ideeën voor het stedelijk zwembad. Als onderdeel van de VITA Groep kreeg Hellebrekers de opdracht voor alle technische installaties voor de nieuwbouw en renovatie van het Belgische zwembadcomplex. De opdracht betrof DBM: design, build & maintain (onderhoud en vervanging gedurende 30 jaar). Deze opdracht voerden we uit samen met onze VITA-partners Slangen + Koenis architecten en Cordeel.

Oplossing

De toepassing van een innovatief installatieconcept, de keuze voor duurzame en natuurlijke materialen en het optimale gebruik van daglicht, zorgen niet alleen voor het minimaliseren van het energieverbruik en de milieubelasting. Ze creëren ook een warm en aangenaam klimaat voor de gebruikers en bezoekers van het nieuwe zwembad. Een voorbeeld van duurzame techniek die is gebruikt is het regenwater dat wordt opvangen in 19 ondergrondse tanks met een inhoud van 300m3. Middels een speciaal ontwikkeld filtersysteem stroomt het schone regenwater zo de baden in. Ook het water waar de zwembadfilters mee worden gespoeld wordt opgevangen en geregenereerd met een rendement van 65%. Het douchewater wordt opgevangen en met riothermie wordt de warmte hieruit gehaald voordat het water de riolering ingaat. Op het dak van het zwembadcomplex staan bijna 1000 zonnepanelen die genoeg stroom opwekken voor het complex van ruim 9600m2. Ook wordt op locatie zelf chloor gemaakt door middel van zoutelectrolyse; chloor hoeft dus niet getransporteerd te worden.

In oktober 2019 werden de eerste contouren van het nieuwe zwembad duidelijk toen het 50m zwembad werd uitgegraven. Door Covid 19 heeft de bouw vertraging opgelopen.

Het project is in twee fasen uitgevoerd. De eerste fase omvatte de bouw van het sportbad met Olympische afmetingen en ook het 25x35m bad. Het laatste bad is voorzien van een volledig beweegbare bodem. Met een keerwand kan het bad worden opgedeeld in een 25x21m bad en een duikbad met een springtoren van 5 meter boven een waterdiepte van 4,5 meter. Er is dus ook aan de schoonspringers in de Belgische stad gedacht.

Fase 2 werd eind 2022 geopend en betekende de ingebruikname van het recreatieve gedeelte van het stedelijk zwembad. In dit gedeelte bevinden zich een waterspeeltuin, het doelgroepenbad en een polivalente sportzaal zodat ook trainen voor een triatlon in het sportcomplex mogelijk is. Daarnaast biedt het recreatiebad met ruim 220 meter aan glijbanen een uitdagend aanbod voor jong en oud.

Resultaat

Na de oplevering van deze fantastische locatie voert Hellebrekers nog 30 jaar lang het onderhoud uit aan alle technische installaties. Dit doen wij op unieke wijze met verschillende duurzame technieken. Aquatopia is met recht één van de meest veelzijdige sportbaden in Vlaanderen te noemen.

2 S5 A8837 Hoogbedfilter