Wedstrijdbad 1

Zwembad de Peppel, Ede

Aanleiding

Zwembad de Peppel was nodig aan een upgrade toe. De accommodatie stamde uit 2000 en is gebouwd met het idee om twintig jaar mee te gaan. Daarom moest er snel een inhaalslag gemaakt worden waarbij de bedrijfsvoering niet verstoord mocht worden. Tijdens de zomervakantie maken doelgroepen en sportclubs geen gebruik van het zwembad; een ideaal moment voor een renovatie. Met de renovatie is een flinke investering gedaan om de accommodatie verder te verduurzamen en te moderniseren.

Opdracht

Een renovatie in sneltreinvaart, dat was de eigenlijke opdracht. Hellebrekers ging ermee aan de slag. In zes weken werd een groot deel van de technische installaties volledig gerenoveerd en verduurzaamd in Zwembad De Peppel in Ede. De bedrijfsvoering heeft geen moment stilgelegen tijdens de renovatie. Dit was ook ondenkbaar voor de ruim 200.000 bezoekers die jaarlijks komen banen zwemmen, recreatief zwemmen, kinderfeestjes vieren, aquasporten, discozwemmen, snorkelen, roetsjen van de glijbanen, zwemmen in het natuur gezuiverd buitenbad of lekker eten in de gastvrije horeca.

Oplossing

Luchtbehandeling
Hellebrekers heeft als hoofdaannemer de luchtbehandelingsinstallaties in de zwemzalen, kleedruimten, fitness, entree en de horeca compleet vervangen. Voor het terugwinnen van warmte uit de zwemzalen zijn 2 warmtepompen geplaatst. De koude lucht die hierbij vrijkomt wordt ingezet voor de koeling van de kantoren, restaurant, keuken en personeelsruimten en het naastgelegen natuurbad. Naast de bovengenoemde werkzaamheden zijn ook de complete regeltechnische installaties voor het werktuigkundige deel vervangen.

Waterbehandeling
Hellebrekers heeft alle kleppen in de waterbehandelingssystemen vervangen door elektrische kleppen die aangestuurd worden door de nieuwe regelinstallaties. Daarnaast is een deel van het bestaande leidingwerk vervangen en geoptimaliseerd. Om de veiligheid in de accommodatie verder te verhogen is een drenkelingendetectiesysteem aangebracht. Ongeveer 48 camera’s bewaken hierbij het zwembad op mogelijke drenkelingen. Wanneer er hierbij meer dan 10 seconden geen beweging wordt waargenomen gaat er een alarm af.

Resultaat

Met de renovatie voldoet het zwembad weer aan de eisen van deze tijd. Door de verdere verduurzaming van de accommodatie levert het zwembad een bijdrage aan een beter milieu en gaan de energiekosten fors omlaag. Daarnaast heeft het zwembad weer een geheel eigentijdse uitstraling door een nieuwe thematisering waarbij tussen de “de kikkers, bevers, vogels en langs de hei” gezwommen kan worden.

“Hellebrekers heeft door hun inbreng van ervaring en expertise in het bouwteam zorggedragen voor een succesvolle uitvoering. Ook in de nazorg en garantieperiode hebben zij zich ingespannen om de installaties optimaal te laten functioneren” aldus de heer Ter Hoeven, directeur Sportservice Ede.

Plezier