Zwembad De Sportwaard Zaltbommel

Sportcentrum De Sportwaard, Zaltbommel

Aanleiding

In Zaltbommel waren het zwembad Akwamarijn en Sporthal De Ring aan vervanging toe. Deze locaties waren niet meer toekomstbestendig en de energielasten waren veel te hoog. Ook bestond de vraag naar één sportcentrum waar iedereen ‘met welke beperking dan ook’ kan sporten; van topsport tot recreatie.

Opdracht

Door het winnen van een Europese aanbesteding zijn wij verantwoordelijk voor het ontwerp, de realisatie, het beheer en het onderhoud van alle technische installaties voor de nieuwbouw van De Sportwaard. Dit zijn de installaties voor de waterbehandeling, klimaatbeheersing, sanitair, elektrotechniek en de meet- en regeltechniek. Veiligheid, gezondheid en duurzaamheid zijn de kernwoorden binnen deze nieuwbouw.

Oplossing

Vanaf het ontwerp tot en met de realisatie van het sportcentrum hebben wij alles geregeld. Ook zorgen wij voor het beheer en het onderhoud. De techniek in het nieuwe zwembad is toekomstbestendig en de energie- en onderhoudskosten zijn minimaal. Het gebouw wordt verwarmd door middel van een warmtepomp. Het zwembad is voorzien van een trommelfilter en er wordt warmte gehaald uit het spoel- en douchewater. Door het zwembadmonitoringssysteem zijn handmetingen overbodig.

Het sportcentrum bestaat uit een grote sporthal, die 30 bij 50 meter is en in vier zalen kan worden verdeeld. De vrije hoogte van de zaal is minstens 7 meter en de vloer is combi-elastisch, wat topsport mogelijk maakt. Voor sport en onderwijs zijn alle eigentijdse voorzieningen aanwezig, zoals een digitale interactieve speelwand. De tribune biedt plek aan 150 toeschouwers.
Het zwembad is met 25 bij 15 meter geschikt voor officiële wedstrijden. Ook is hier een tribune voor 150 mensen. Verder is er een doelgroepenbad met een beweegbare bodem, een peuterbad en een glijbaan. Ook is er een whirlpool en een sauna. Verder zijn er twee horecagelegenheden en kantoorruimte inclusief buitenpatio voor het personeel.

Resultaat

Wij zijn ontzettend trots dat wij in Zaltbommel een bijdrage hebben kunnen leveren aan de optimale zwembeveling. Iedere gebruiker ervaart het gevoel van detail omdat alles, tot in het landschapsontwerp is doorgetrokken, zodat de beleving al buiten begint. Deze prachtige en gezonde exploitatie is toekomstbestendig.

Technische ruimte Zaltbommel