De Wiltsangh Verlichting

De Wiltsangh, Nunspeet

Aanleiding

In 2009 was zwembad De Brake in Nunspeet toe aan ingrijpend onderhoud. Een renovatie is een kostbare investering. Daarom was het tijd voor een grotere verandering. In plaats van het huidige zwembad herstellen, ging heel Sportief Recreatiecentrum De Wiltsangh op de schop. Zo werden de verschillende sportaccommodaties en het zwembad samengebracht op één plek.

Opdracht

Hellebrekers heeft alle installatietechnische werkzaamheden voor haar rekening genomen. Duurzaamheid is hierbij het sleutelwoord. Zowel het zwembad als de beide hallen zijn ‘all-electric’ en energieneutraal. En met een bijzondere primeur, namelijk een chloorvrij zwembad.

Oplossing

De nieuwbouw van Sportief Recreatiecentrum De Wiltsangh is gestart in 2021. Op 23 maart 2023 is het in gebruik genomen. En daar is genoeg over te vertellen. Met het zwembad heeft Nunspeet namelijk een wereldprimeur. Het zogenoemde doelgroepenbad is het eerste openbare binnenbad dat chloorvrij is. Het water wordt gedesinfecteerd met uv-straling. Dit maakt het zwembad niet alleen duurzamer, maar ook gezonder. Zo kunnen mensen die bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor chloor of een hartaandoening hebben zonder problemen gaan zwemmen.

Behalve het chloorvrije bad heeft De Wiltsangh nog een 6-baanswedstrijdbad en een recreatief zwemgedeelte. Het wedstrijdbad met verstelbare bodem is voorzien van fonteinen en met behulp van projectie op het zwemwater kan deze ingezet worden voor interactieve spellen. Het recreatieve gedeelte is volledig uitgerust met een spraypark, whirlpool, stoomcabine, familie- en bandenglijbaan.

De sporthal in De Wiltsangh is met 4 meter uitloopruimte aan alle zijden groter dan de zaal in de Brake. De hal kan in drie aparte zalen verdeeld worden en het middelste vak is voorzien van een projector waarmee spellen op de muur en vloer geprojecteerd kunnen worden. Daarnaast is er een aparte turnhal met een vaste opstelling van turntoestellen waaronder een landingskuil. De volledige vloer is bekleed met matten en kussens. Beide hallen hebben eigen kleedkamers.

Ook op het gebied van duurzaamheid is het zwembad vooruitstrevend. Het sportcomplex is energieneutraal en volledig elektrisch. Alle energie die het zwembad gebruikt wordt duurzaam opgewekt binnen de gemeente Nunspeet. Het gebouw heeft ruim duizend zonnepanelen op het dak, en de ligging is afgestemd op de stand van de zon. Door goede isolatie en efficiënt energiegebruik gaat bovendien weinig van de duurzaam opgewekte energie verloren.

Resultaat

Zwemplezier in multifunctionele baden én in een chloorvrij doelgroepenbad, sporten in een aangenaam klimaat in een hypermoderne sportzaal en turnhal – het is allemaal mogelijk in Nunspeet.

1 / 10

Over

De Wiltsangh is onderdeel van Sportbedrijf Nunspeet. Zij stimuleren sportdeelname en streven naar attractieve en actieve sportbeleving. Sportbedrijf Nunspeet heeft als doel iedereen in de gemeente Nunspeet en omgeving met plezier te laten bewegen. Meer informatie: sportbedrijfnunspeet.nl