Overzicht betonoverslag

IJB Groep, Lemmer

Aanleiding

De IJB Groep is dé specialist op het gebied van funderingen. Eén van de kernactiviteiten is het ontwerpen en produceren van prefab heipalen. De prefab heipaal is het meest gebruikte product in Nederland als het gaat om fundatie op palen. De besturing van de centrale was aan vervanging toe, maar dit moest gebeuren met zo min mogelijk stilstand. Een mooie uitdaging die resulteerde in het binnen één week plaatsen van een besturingskast zo zwaar als een olifant en met een lengte van 6 meter. Groot transport kwam eraan te pas om deze kast van Hellebrekers naar Lemmer te vervoeren.

Opdracht

Eind vorig jaar kreeg Hellebrekers de opdracht om de complete besturing van de betoncentrale te vervangen in Lemmer. Deze besturing moest parallel aan de bestaande gebouwd worden zodat de continuïteit van de centrale gewaarborgd bleef. Betoncentrales zijn in de zomerperiode en kerstvakantie gesloten omdat er op dat moment geen afname van beton is. Hét moment voor Hellebekers om de ombouw uit te voeren. Alles stond in het teken van de bouwvak, de gehele fabriek is in record tempo omgezet van de oude naar de nieuwe besturing.

Oplossing

In de beginfase van het project zijn twee techneuten vertrokken naar Lemmer om te integreren binnen de technische dienst. Van belang hierbij is om het systeem optimaal in kaart te brengen voordat er gestart kan worden met de werkzaamheden. De installatie was dermate verouderd dat naast het besturingssysteem ook werd besloten de bekabeling, schakelkasten, ladderbaan en software te vernieuwen inclusief alle tekeningen.

De nieuwe bekabeling is naast de bestaande gelegd zodat de productie op volle toeren door kon blijven draaien. In de bouwvak is de hoofdschakelaar uitgegaan. Daar waar de IJB medewerkers genoten van hun vakantie schaalde Hellebrekers op met 10 collega’s om binnen 1 week de gehele installatie om te bouwen. De besturingskast was van tevoren in de werkplaats in Nunspeet al gebouwd en getest. Middels groot transport is deze overgebracht naar Lemmer waar de besturingskast inbedrijf is gesteld door onze technici.

Resultaat

Bij IJB Groep in Lemmer werd de complete besturing binnen 1 week vervangen en omgezet. De kracht van Hellebrekers is dat er maar één aanspreekpunt is tijdens de realisatie van het project maar ook daarna. Door de klantgerichte inzet van de engineers en monteurs van Hellebrekers zijn de drie mengers van deze grote installatie volledig omgebouwd en geoptimaliseerd.

“Een betrouwbare club, die zegt wat ze doen. Mochten er storingen zijn dan lossen ze die op zonder te zeuren. Het belangrijkste voor ons is dat de continuïteit wordt gewaarborgd en daar zorgt Hellebrekers voor, aldus Henk Stijger, Teamleider Technische Dienst bij IJB Groep.”

IMG 20201209 133703

Over

De IJB Groep is marktleider in de branche van betonproducten (waaronder heipalen en funderingsbalken). Op het terrein in Lemmer liggen 50.000 verkochte heipalen. De gemiddelde lengte van de palen is 15 meter, maar de langste ooit gemaakt door de IJB Groep was 50x50 met een lengte van een half voetbalveld. Per jaar wordt er 180.000 kuub beton geproduceerd voor fundatiebalken, heipalen en mixerauto’s die op locatie leveren. Er rollen per dag 1.500 heipalen uit de productielijn met variërende gewichten van 150 tot maar liefst 20.000kg.