Moba eiertikker

Inclusief Groep, Noord-Veluwe

Aanleiding

Inclusief Groep is een sociale werk- en leerbedrijf op de Noord-Veluwe voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De vakgebieden waar Inclusief groep in bemiddelt, zijn zeer divers: van Schilderwerken tot Post & Bezorging en van Groenvoorziening tot Elektromontage. De medewerkers kunnen werkzaam zijn bij externe regiopartners, maar ook intern bij Inclusief Groep binnen één van de vele werkbedrijven.

In het interne werkbedrijf Elektromontage liep een project waarbij een medewerker handmatig honderden zogenaamde ‘eiertikkers’ in elkaar zette. Zo’n samengestelde tikker wordt uiteindelijk door een ei-verwerkingsbedrijf ingezet om te onderzoeken of de schaal van een ei intact is, of gebarsten.

Opdracht

Het werk was zeer eentonig en gaf de medewerker niet veel voldoening. De hele dag was een medewerker aan het werk om de eiertikkers vanuit vier onderdelen samen te stellen: basis van de eiertikker pakken, magneetje toevoegen, afdekkapje inklikken, aan het uiteinde van de probe met een luchtdrukcilinder een eindring erin persen. Daarna was de volgende aan de beurt. Om het werk aantrekkelijker te maken, werd gezocht naar een andere oplossing. Deze vraag werd neergelegd bij Hellebrekers. Al snel werd het antwoord gevonden door de inzet van twee cobots.

Oplossing

Een cobot is een coöperatieve robot die het saaie werk overneemt, maar wél interessant is om mee samen te werken. De cobots zijn geprogrammeerd door de engineers van Hellebrekers en doen nu het eentonige werk. Gedurende de inbedrijfname van de 2 cobot’s zijn de medewerkers van Inclusief Groep opgeleid en zijn ze nu aan het werk als cobot-operators.

Resultaat

Het langdurig uitvoeren van saai en repetitief werk geeft geen voldoening. De aansturen van de cobots en verantwoordelijk zijn voor het proces in plaats van het handmatig in elkaar zetten van honderden probes, heeft gezorgd voor meer arbeidsplezier op de werkvloer.

Over

Inclusief Groep, is hét werk- en leerbedrijf voor de Noord-Veluwe. Werken en ontwikkelen gaat binnen Inclusief Groep hand in hand. Ze zijn arbeidsmarkttoeleider en productiebedrijf en die twee zijn niet te ontkoppelen omdat mensen zich werkende weg ontwikkelen. Als werkgever heeft Inclusief Groep ruim 1.100 mensen in dienst. Zo’n 90% van het productiepersoneel heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Een deel van de medewerkers is in dienst van de eigen werkbedrijven zoals Groen, Post, Schoonmaak, Productie, Elektromontage. Een ander deel is gedetacheerd bij externe werkgevers. Meer informatie: inclusiefgroep.nl