20230713 081406

Aanleiding

Op 10 maart 2022 werd de eerste paal geslagen voor de nieuwe fabriek van Olenex Edible Oils BV te Zaandam. Olenex produceert onder andere palm-, kokos-, zonnebloem- en koolzaadolie. Hellebrekers was gevraagd de bekabeling op te pakken voor de nieuwe faciliteit.

Opdracht

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden, kregen we 2 meerwerkopdrachten; het bekabelen van de gasdetectie- en de heattracing installatie. Olenex is producent van plantaardige oliën voor o.a. pindakaas en shampoo. Olie heeft de eigenschap om onder koele omstandigheden te gaan stollen. Als dit in de leidingen gebeurt, verstopt dit de doorstroom. Hellebrekers is gevraagd dit probleem op te lossen.

Oplossing

Warmte voorkomt het stollen van olie. Door gebruik te maken van verwarmingslinten kan de olie niet stollen in de leidingen. Wij hebben daarvoor de voedingen en temperatuurmeters gerealiseerd.

Resultaat

In de nieuwe fabriek van Olenex hebben onze collega's in totaal zo'n 5 kilometer (!) kabel en 500 meter kabelgoten voor de E&I (Electrical & Instrumentation) installaties gelegd. De 9 besturingskasten die we hebben geleverd, zijn in de werkplaats in Nunspeet gebouwd en daarna verhuisd en in Zaandam in bedrijf gesteld.

20230713 081457

Over Olenex

Olenex is een joint venture tussen ADM (sinds 1902) en Wilmar (1991) en biedt haar klanten een uitgebreid portfolio op het gebied van eetbare oliën en vetten. Olenex bezit en exploiteert een fabriek voor speciale oliën en vetten en een palmraffinaderij in Hamburg, Duitsland, evenals fabrieken voor de verwerking van tropische oliën in Brake, Duitsland en Rotterdam, Nederland. Verder zijn ze operationeel in Tsjechië, Polen en het Verenigd Koninkrijk.