RENOLIT Healthcare prod blood cover RAW

Renolit, Enkhuizen

Aanleiding

Op de vestiging in Enkhuizen wordt 24/7 halffabricaat medische polymeer folies en slangen geproduceerd die door de klanten van RENOLIT Nederland weer verwerkt worden tot bijvoorbeeld zakken voor bloedtransfusies, dialyse en IV behandelingen. Kwaliteit, continuïteit en beschikbaarheid van deze bijzondere producten is ontzettend belangrijk. Voor dit specifieke productieproces werd Hellebrekers gevraagd het toevoeren van grondstoffen te automatiseren.

Opdracht

De productielijn staat in de cleanroom; een plek die te allen tijde schoon en stofvrij moet zijn. Om het productieproces niet te verstoren en zo min mogelijk bewegingen in en uit de cleanroom te realiseren, heeft Hellebrekers de grondstofvoorbereiding voor vier productielijnen gerealiseerd. Bij medische toepassingen is geen ruimte voor afwijkingen. Hellebrekers zorgt er met haar unieke automatiseringsoplossing voor dat met honderd procent zekerheid het juiste bestanddeel in de juiste hoeveelheid bij de juiste productielijn terecht komt.

Kunststof of polymeren bestaat uit verschillende basiskunststoffen, die worden gemengd en daarna gesmolten. Deze vloeibare kunststof wordt door een mal gebracht voor het gewenste product. Voorheen werden alle basismengsels handmatig naar de lijn gebracht. Alle grondstoffen zijn naar één centrale hal verhuisd. Middels vacuümtransport worden de grondstoffen naar de lijn gebracht. De robot zorgt er voor dat ze in de juiste hopper (silo) terechtkomen. Over de leidingbrug lopen dertig verschillende leidingen. De medewerker geeft in de computer aan welk product gemaakt moet worden. Onze automatisering zorgt ervoor dat de verschillende grondstoffen vanuit de leidingen naar de juiste hopper gaan. Vandaar uit kan alles gemengd en gevormd worden.

Oplossing

Uniek is het koppelbord dat ervoor zorgt dat het juiste proces op de juiste lijn draait. Middels RFID “Radio Frequency IDentification” wordt gecontroleerd of de juiste koppeling wordt gemaakt. De RFID techniek maakt het mogelijk om via radiosignalen de juiste koppeling te identificeren. Deze automatiseringsoplossing garandeert foutloze productieprocessen. Niet alleen de business unit Industriële Automatisering van Hellebrekers was bij dit project betrokken. De Elektrotechnische afdeling heeft een nieuwe hoofdverdeler, voeding en verlichting gerealiseerd.

Resultaat

Dit is alweer de derde opdracht op rij voor RENOLIT Nederland B.V. Het eerste kennismakingsproject begon met de besturing van een machine. Vorig jaar zomer hebben we een complete productielijn opgewaardeerd. Maar liefst zes nieuwe schakelkasten zijn er gebouwd en zes omgebouwd. We hebben dan ook lovende recensies van RENOLIT Nederland gekregen. “Complimenten voor de flexibiliteit van de monteurs, er werd goed meegedacht en men is bereid om net even het extra stapje te zetten als dat nodig is. Er wordt door Hellebrekers meegedacht inzake de wensen van de klant. De software is goed getest tijdens de ontwikkelfase waardoor inbedrijfstelling goed verliep.”

Resultaat project Renolit

Over

Aan de poort van Enkhuizen is sinds 70 jaar RENOLIT Nederland B.V. gevestigd en sinds het najaar van 2020 in een gloednieuw gebouw. RENOLIT Nederland B.V. is onderdeel van RENOLIT Healthcare wat weer onderdeel uitmaakte van RENOLIT SE, met haar hoofdkantoor in Worms, Duitsland. Op de vestiging in Enkhuizen werken circa 220 medewerkers. Meer informatie: Renolit.nl.