verf

Royal VIVBuisman, Zelhem

Aanleiding

Royal VIVBuisman maakt haar producten op een hypermoderne productielocatie in Zelhem. Dankzij deze moderne fabriek kan het bedrijf een breed assortiment aan boter- en boter gerelateerde producten in diverse verpakkingsvormen aanbieden. Per jaar produceert het bedrijf ongeveer 15.000 ton boter en 20.000 ton boterolie. De zuivelproducten die Royal VIVBuisman maakt, worden wereldwijd gebruikt in hoge kwaliteit (banket)bakker-, ijs- en chocolade-eindproducten.

Voor de roomboter- en melkvetproducent is room de belangrijkste grondstof. Deze room wordt in tankwagens aangeleverd en vervolgens geconcentreerd en gepasteuriseerd tot boterolie, bijna 100% melkvet. Deze boterolie vorm de basis voor een verscheidenheid aan zuivelproducten. Omdat de aanvoer van room en de verschillende productieprocessen niet altijd aansluitend zijn, wordt de uiteindelijke boterolie eerst opgeslagen in tanks voordat het verder verwerkt wordt. VIV Buisman wilde haar opslagcapaciteit vergroten met vijf nieuwe opslagtanks.

Opdracht

Voor het uitgebreide tankenpark was een systeem nodig voor procesvisualisatie dat gebruiksvriendelijker zou zijn dan het bestaande systeem.
Hellebrekers kreeg de uitdagende opdracht om de procesautomatisering voor de vijf nieuwe tanks aan te sluiten op het bestaande systeem voor de 26 huidige opslagtanks van Royal VIVBuisman.

Oplossing

Met het SCADA + pakket ViStwo slaagde Hellebrekers erin om aan de vraag van de opdrachtgever te voldoen. Het resultaat: een bijzonder tevreden klant. Hellebrekers implementeerde de ViStwo procesvisualisatie voor de vijf nieuwe opslagtanks. Op het tankenpark geeft de procesvisualisatie onder meer inzicht in het inhoudsniveau en de temperatuur binnenin de tanks.

Het SCADA pakket biedt een aantal grote voordelen. De open structuur van ViStwo is een groot pluspunt van de applicatie. Omdat ViStwo kan communiceren met bestaande applicaties, komt de continuïteit van de fabrieksactiviteiten niet in het geding. De mogelijkheid om met ViStwo van verschillende naar één virtuele server voor de hele fabriek te gaan, is een bijkomend voordeel. Tot slot is het systeem zo eenvoudig te bedienen dat een training vaak niet nodig is.

Resultaat

Om de vijf nieuwe tanks in verbinding te brengen, koppelden wij het SCADA + pakket ViStwo aan het SCADA pakket dat voor de bestaande tanks wordt gebruikt. Samen met de procesvisualisatie leverden we ook de procesbesturing voor de nieuwe tanks en koppelden we deze aan de besturingstechniek van de huidige tanks. Vergeleken met het bestaande SCADA pakket kenmerkt ViStwo zich door meer gebruikersgemak. De visualisatie van het proces wordt overzichtelijker en de bediening in ViStwo gebeurt volgens een vast patroon. Bij de aansturing van de doseerkleppen zien operators hun taken bijvoorbeeld steeds volgens eenzelfde format op het beeldscherm verschijnen.

Viv buisman1

Over

Per jaar produceert VIVBuisman ongeveer 15.000 ton boter en 20.000 ton boterolie. De zuivelproducten die Royal VIV Buisman maakt, worden wereldwijd gebruikt in hoge kwaliteit (banket)bakker-, ijs- en chocolade-eindproducten. Meer informatie: royalvivbuisman.nl