Wedstrijdbad De Roodloop

Sportaccommodatie De Roodloop, Hilvarenbeek

Aanleiding

Omdat de huidige sportaccommodatie in Hilvarenbeek het einde van de technische levensduur naderde, kondigde de gemeente in de eerste helft van 2016 een opdracht aan voor een nieuwe sportaccommodatie. Hellebrekers kwam samen met bouwpartner Pellikaan Bouwbedrijf met het winnende ontwerp. We wonnen mede omdat we een gasloos, all-electric concept konden aanbieden, tegen een aantrekkelijke prijs met lage energie-en onderhoudskosten. In augustus 2017 werd begonnen met de nieuwbouw van sportaccommodatie De Roodloop in Hilvarenbeek. Het werd een Design-Buid-Maintain project.

Opdracht

Leden van sportverenigingen en andere betrokkenen hebben actief meegedacht over hoe hun (sport)wensen verwerkt konden worden in het ontwerp van de nieuwbouw. Dat wordt duidelijk zodra bezoekers binnenlopen – in één oogopslag te zien waar je moet zijn. Vanuit de horeca is zowel de sporthal als het zwembad te zien. Bezoekers moeten zich welkom voelen en zin krijgen om te gaan sporten. Voor de gemeente stond voorop dat het nieuwe complex moest passen binnen het kader van haar duurzaamheidsbeleid. Het uiteindelijke resultaat hiervan is een energieneutraal sportcomplex dat uniek is binnen de Nederlandse zwembadsector.

Oplossing

Hellebrekers is behalve voor de realisatie ook 20 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van het installatietechnische deel van de sportaccommodatie in Hilvarenbeek.

Waterbehandeling
Voor de waterbehandeling in De Roodloop hebben we naast de filterinstallatie ook UV lampen toegepast om de waterkwaliteit en het comfort verder te verbeteren. Daarnaast hebben we in het zwembad een zoutelektrolyse systeem geïmplementeerd; hierbij wordt uit ‘keukenzout’ ter plekke chloor gemaakt. Dat is veilig, want chloortransporten door de bebouwde kom zijn dan niet nodig.

Werktuigkunde
Hellebrekers heeft ervoor gezorgd dat twee warmtepompen in Hilvarenbeek de warmte opwekken voor de verwarming van het gebouw, het zwembadwater en het tapwater. In het warmtapwatersysteem hebben we bovendien een extra boosterwarmtepomp opgenomen voor legionellapreventie. Geconditioneerde lucht wordt via een kanalenstelsel de verschillende ruimten ingeblazen. De Roodloop is opgesplitst in verschillende klimaatzones met ieder een eigen klimaatconditie. Verder is er een vuilwaterkelder, waar warmte uit het douche- en spoelwater wordt teruggewonnen om er vervolgens de cv-installatie mee te voeden.

Elektra
Het meest bijzondere van het gebouw is dat het ‘all electric’ is. Dit betekent dat alle benodigde energie elektrisch is, er wordt geen gas afgenomen. Via zonnepanelen wordt energie opgewekt en tegelijkertijd gaat er zo min mogelijk energie verloren door goede isolatie en het gebruik van LED lampen.

Resultaat

De Roodloop heeft een gevarieerd aanbod aan sport- en vrijetijdsactiviteiten voor jong en oud. Een professioneel wedstrijdzwembad, een ruime sporthal waar alle inwoners van Hilvarenbeek zich naar hartenlust kunnen uitleven. Om vervolgens te genieten van een verdiende versnapering op het terras van het restaurant. En dat alles gestoken in een uitermate duurzaam jasje. De sportaccommodatie heeft naast hoge isolatie (RC) waarden voor dak en gevel dan ook een EPC 0. Dat betekent dat de isolatie, ventilatie en installatie van het gebouw zó goed zijn dat het gebouw zelfvoorzienend is voor wat betreft energie.

De Roodloop is overduidelijk gebouwd met het oog op de toekomst. Het nieuwe pand is hypermodern; het is compact, heeft een natuurlijke uitstraling en is voorzien van state-of-the-art technieken. Dit blijkt onder meer uit het werk van Hellebrekers, dat het complete pand technisch inrichtte volgens het ‘all electric’ principe. Ons bedrijf was verantwoordelijk voor alle elektra, werktuigbouwkundige installaties en waterbehandelingsinstallaties in De Roodloop:

  • zwemzaal met wedstrijdbad
  • sporthal
  • fitness ruimten
  • horecagelegenheid
  • gasloos
  • zelfvoorzienend in energie

Sportaccommodatie de Roodloop werd ontworpen door Bureau Bos Architecten en werd gemanaged door de combinatie Pellikaan Bouwbedrijf en Hellebrekers.

Sporthal De Roodloop