Rolpeal Workum groot

Sportcomplex De Nije Rolpeal, Workum

Inleiding

“Mei elkoar, foar elkoar” – Dat is het basisprincipe van het sportcomplex De Nije Rolpeal in Workum. Het oude zwembad in het Friese plaatsje zou worden gesloopt, maar dat wilden de inwoners niet. En dus richtten zij stichting de Nije Rolpael op en lobbyden ze voor een nieuw zwembad met sporthal. Die kwam er. Sportcentrum Rolpeal vormt nu het sportieve hart van Workum en omstreken. Voor jong en oud biedt het door vrijwilligers geëxploiteerde centrum diverse zwem- en sportactiviteiten. Hellebrekers verzorgde de installatietechnische realisatie van de Rolpeal:

  • wedstrijdbad van 25 x 15 meter
  • zwembad met klapwand op te delen in 2 baden
  • temperatuur in elk van de 2 baden te regelen
  • beweegbare bodem in bad voor 2 waterdieptes
  • sporthal van 27 x 44 meter
  • horecagelegenheid met royaal terras

Opdracht

Bij de nieuwbouw van de Rolpeal was Hellebrekers verantwoordelijk voor alle technische installaties op het gebied van waterbehandeling, werktuigbouw en elektrotechniek. Normaal komt een gemeente met een heel programma van eisen. Maar nu had de stichting in feite geen programma en konden we samen met de bewoners van Workum het programma van eisen invullen. Hierdoor was er voor ons ruim de gelegenheid om onze technische expertise in te brengen.

De burgers van Workum wilden wel uitdrukkelijk dat het nieuwe sportcomplex duurzaam en energiezuinig zou worden. Bovendien moest het complex volgens het ‘total costs of ownership’ principe worden gebouwd; hierbij staan de levensduurkosten van de sportaccommodatie centraal. Het zwembassin werd op maaiveldniveau gerealiseerd; deze flexibele bouwvorm bespaart bouwtijd en bouwkosten. Onder meer de energiezuinige installaties van Hellebrekers zorgen ervoor dat de energiekosten laag gehouden worden en de omgeving minimaal belast.

Oplossing

Voor het nieuwe sportcomplex werden de energie- en onderhoudskosten door ons gegarandeerd tot een plafondbedrag. Gedurende 20 jaar zijn wij verantwoordelijk voor energie- en onderhoudsprestaties.

Waterbehandeling
Met name de waterinstallatie van een zwembad is energie-intensief. Het verbruik van energie houdt Hellebrekers in de Rolpeal zo laag mogelijk, bijvoorbeeld door de toepassing van een trommelfilter. Al het water uit het zwembad stroomt over de trommelfilter, waarbij het ergste vuil wordt afgevangen. Zo worden de zandfilters – die verderop in het waterbehandelingsproces zitten en veel elektriciteit vragen – enorm ontlast. De kleinere zandfiltercapaciteit die nu nodig is, zorgt dus voor een reductie in energieverbruik.

Werktuigkunde
Daarnaast realiseerde Hellebrekers voor het nieuwe sportcomplex in Workum een hybride verwarmingsinstallatie. Dit betekent dat de CV-installatie in combinatie met een warmtepomp wordt gebruikt. De warmtepomp wordt ingezet voor de verwarming van het gebouw én voor de technische installaties die het zwembadwater verwarmen. Alleen als de warmtepomp het niet trekt, bijvoorbeeld op hele koude dagen, dan springen twee cv-ketels bij om het gebouw op temperatuur te houden.

Sportcentrum Rolpeal kwam tot stand vanuit een samenwerking met Jorritsma Bouw en Slangen + Koenis Architecten.

Resultaat

Het nieuwe sportcomplex in Workum is een absolute eyecatcher geworden. Het pand heeft een prachtig ontwerp met diverse dakhellingen. Hellebrekers koos ervoor om het dak van het zwembad – dat op het zuiden is gericht – uit te rusten met 200 zonnepanelen. Binnenin is het sportcomplex voorzien van de modernste technieken. Ook voor wat betreft de technische installaties in het zwembad, de sporthal, de kleedruimtes en de clubaccommodatie/horeca.

Vanuit het oogpunt van maatschappelijke betrokkenheid deed Hellebrekers bij de realisatie van de werkzaamheden zoveel mogelijk zaken met lokale partijen. Zo droegen we bij aan het creëren van werkgelegenheid en voegden we iets toe aan de regionale economie.


Workum 2 Groot