Intro bg 5

Sportcentrum De Beeck in Bergen

20220617 113227

Aanleiding

Op vrijdag 13 oktober 2017 brandde sportcentrum De Beeck in Bergen tot op de grond toe af. Door de brand was het complex volledig buiten gebruik. Een ontzettende domper voor de gemeente Bergen. Alle clubs en verenigingen die van de sporthal gebruik maakten moesten op zoek naar een alternatieve locatie. Zwemmen kon niet meer in de gemeente en ook voor de zwemles moesten de Bergse kids uitwijken naar omliggende plaatsen.

Opdracht

Middels een aanbesteding kreeg Hellebrekers de opdracht om alle technische installaties voor de nieuwbouw te realiseren.

Oplossing

Na het weghalen van de oude fundering van het complex is op precies dezelfde plek gestart met de nieuwbouw van het multifunctionele centrum. Eind 2020 ging de eerste paal de grond in. Hellebrekers heeft middels een all-electric installatieconcept ontworpen en gerealiseerd; onze technische installaties in het gehele complex zijn energiezuinig en zonder gasaansluiting. We hebben het pand voorzien van ledverlichting en warmtepompen. Er zijn bijna 1000 zonnepanelen op het dak gelegd en ook de warmte van het douchewater wordt hergebruikt. Als het water zomaar het riool in stroomt, gaat er veel restwarmte verloren. In Bergen vangen we het spoelwater op in een buffer. Dit water wordt door de warmtepomp geleid. Het verwarmde water verzorgt de voorverwarming van het suppletiewater.

Resultaat

De nieuwe “huiskamer” van Bergen is een plek voor mens en dier. Gelegen aan de rand van een woonwijk en in de buurt van scholen en sportverenigingen functioneert het gebouw als schakelpunt in de wijk. Met groene daken, vleermuiskasten, een bijenvolk en geïntegreerde vogelkasten mag het gebouw zich ook natuur inclusief noemen!
Er is een prachtig zwembad, sporthal, raadzaal en commissiekamers gerealiseerd. Ook zijn er een biljartruimte, (ballet)zaal en jongerencentrum. De inwoners van Bergen zijn erg blij dat ze voor sporten en samen zijn weer terecht kunnen in hun eigen gemeente.

20220617 093619