20220617 113227

Sportcentrum De Beeck in Bergen

Aanleiding

Op vrijdag 13 oktober 2017 verwoestte een grote brand sportcentrum De Beeck in Bergen. De schade was zo groot dat het zwembad en de sportzalen niet meer konden worden gebruikt. Diplomazwemmers moesten meteen voor de volgende dag elders worden ondergebracht, evenals andere sporters uit de gemeente Bergen. En ook voor alle verenigingen en de gemeenteraad die van het sportcentrum gebruik maakten, moesten alternatieve locaties worden gevonden. De gemeente koos ervoor om een nieuw sportcentrum te bouwen. En zo werd zwemmen weer mogelijk in 2022, na de opening van de nieuwe "huiskamer" van Bergen.

Opdracht

Na een aanbestedingsprocedure verkreeg Hellebrekers samen met architect Slangen+Koenis en aannemer Van der Wal & zn. de opdracht voor de nieuwbouw in Bergen. Hellebrekers realiseerde alle technische installaties voor de nieuwbouw, die energiezuinig en zo duurzaam mogelijk moest worden.

Oplossing

Na het weghalen van de oude fundering van het complex is op dezelfde plek gestart met de nieuwbouw van multifunctionele accommodatie De Beeck. Eind 2020 ging de eerste paal de grond in. Behalve een zwembad, een sporthal, een fitnessruimte, een raadzaal en commissiekamers kreeg De Beeck ook een een horecagelegenheid, een biljartruimte, een danszaal en een jongerencentrum. Voor het hele complex ontwierp en implementeerde Hellebrekers de werktuigkundige, elektrotechnische en waterbehandelingsinstallaties. Iedere grote ruimte - zoals de horeca, de sporthal, de entree en de zwemzaal - heeft haar eigen installaties en instellingen daarvoor. We maakten de totale installatietechniek in De Beeck all-electric: onze technische installaties in het gehele complex zijn energiezuinig en gasloos.

Verder hebben we het pand in Bergen voorzien van ledverlichting en warmtepompen, en er zijn bijna 900 zonnepanelen op het dak gelegd. De zonne-energie wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen en te verlichten, maar ook om het zwembadwater te verwarmen. Ook kan de warmte van het douchewater van De Beeck worden hergebruikt. Als het water uit de douches direct het riool in zou stromen, zou er immers veel restwarmte verloren gaan. Het spoelwater vangen we eveneens op, in een buffer. Dit water wordt door de warmtepomp geleid. Het verwarmde water verzorgt vervolgens de voorverwarming van het suppletiewater.

Sinds de opening van het sportcentrum heeft Hellebrekers een onderhoudscontract bij De Beeck. Dit betekent dat we op elk moment van de dag de lucht- en waterkwaliteit van het zwembad kunnen monitoren en waar nodig de installaties kunnen bijstellen. Zo zorgen we ervoor dat deze optimaal functioneren. Mocht er een storing zijn, dan lossen wij dit 24/7 op in Bergen.

Resultaat

De nieuwe “huiskamer” van Bergen is een plek voor mens en dier. Gelegen aan de rand van een woonwijk en in de buurt van scholen en sportverenigingen functioneert het gebouw als schakelpunt in de wijk. Met groene daken, vleermuiskasten, een bijenvolk en geïntegreerde vogelkasten mag het gebouw zich ook natuur inclusief noemen!

Vanuit installatietechnisch oogpunt heeft Hellebrekers een bijdrage geleverd aan het groene karakter van sportcentrum De Beeck. We hebben een gasaansluiting overbodig gemaakt en zijn er, samen met onze partners, in geslaagd om de energierekening van De Beeck drastisch te verlaagd. Daarnaast zorgen we er met onze monitoringssystemen voor dat de water- en klimaatbeheersing en de warmteterugwinning optimaal verlopen.

20220617 093619