Foto gebouw Tech Lab Elburg

TechLab, Elburg

Aanleiding

Om jongeren te enthousiasmeren voor het vakgebied techniek, is in Elburg het TechLab geïnitieerd. Dit TechLab is onderdeel van het Nuborgh College Oostenlicht. Hier kunnen leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs kennismaken met techniek en kunnen zij er spelenderwijs achter komen of zij dit een interessante studierichting vinden.

Opdracht

Voor bedrijven die mensen nodig hebben met een technische opleiding is investeren in het aantrekkelijk maken voor het vakgebied techniek noodzakelijk. Het bouwen van TechLab is dan ook uitgevoerd door vier gerenommeerde bedrijven die er baat bij hebben dat leerlingen voor de techniek kiezen. Zo is HulstFlier betrokken geweest bij de werktuigkundige installaties en zijn Prins Bouw en Salverda Bouw gevraagd voor de daadwerkelijk constructie van het gebouw. Hellebrekers was verantwoordelijk voor alle zaken rondom de elektrotechnische installaties; zo hebben wij de verdeelkast, de bekabeling, kabelgoottracé, de LED-verlichting, de zonnepanelen en de elektrische laadpaal geplaatst.

Oplossing

Om aan de leerlingen echt duidelijk te maken hoeveel techniek er daadwerkelijk in een gebouw aanwezig is, is alles in het zicht gemonteerd. Niks is weggewerkt achter panelen of platen, maar de techniek is vol in zicht van de bezoekers. Zo heeft de verdeelkast, die normaal gesproken achter een kunststof plaat wordt geplaatst, transparante deuren, lopen de kabelgoten zichtbaar boven de hoofden van de leerlingen en zijn de kabels van de wandcontactdozen of stopcontacten zichtbaar. Uiteraard is alles wel veilig aangesloten, het is alleen in het zicht en niet weggewerkt zoals wij dat normaal gesproken gewend zijn.

Resultaat

In het TechLab leren de leerlingen o.a. programmeren, maken ze kennis met robotica, kunnen ze 3D printen en werken ze in een omgeving die alleen maar techniek ademt. Er wordt hoogwaardig techniekonderwijs gegeven aan leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Ook in de toekomst blijft Hellebrekers betrokken bij deze bijzondere manier van onderwijs; vanuit een onderhoudscontract zijn wij de ‘huisinstallateur’ van het TechLab.

Foto binnenkant Tech Lab Elburg 1

Over

Het TechLab biedt hoogwaardig techniekonderwijs voor de toekomst aan leerlingen van basisscholen (groep 7 en 8) en het voortgezet onderwijs in de gemeente Elburg. Het TechLab is één van de projecten die vanuit de subsidieregeling Sterk Techniekonderwijs op de Noordwest-Veluwe wordt uitgevoerd. De doelen van het TechLab zijn het enthousiasmeren van leerlingen voor techniek, inspelen op de veranderende arbeidsmarkt en aandacht vragen voor technische beroepen.

Een informatieve video met Hellebrekers in de hoofdrol vind je hier: TechLab en Hellebrekers