Intro bg 3

Vita Scheldebad, Temse

Wedstrijdbad Temse Groot

Opdrachtomschrijving

Vita Scheldebad: zoveel meer dan alleen een zwembad. Voor dit nieuwbouw zwembad in het Belgische Temse was Hellebrekers als lid van de Vita Groep verantwoordelijk voor het ontwerp, het advies en de uitvoering van de elektra, werktuigkundige installaties en waterbehandelingsinstallaties. Rustig baantjes trekken is een absolute must voor bezoekers van het Scheldebad. Maar ook aan degenen die net iets meer willen, is gedacht. In het ontwerp is daarom rekening gehouden met een brede publieksgroep:

  • wedstrijdbad van 25 x 21 meter
  • instructiebad van 15 x 8 meter
  • Beweegbare bodem in wedstrijd- en instructiebaden
  • peuterbad van ca. 30 m2 met play ground
  • familieglijbaan
  • 3 stuks individuele bruisbaden
  • horecazaak met binnenspeeltuin
  • fitness
  • kantoren en polyvalente (ontmoetings)ruimten

Procesbeschrijving

Bij een nieuw project waarin Hellebrekers verantwoordelijk is voor zowel het ontwerp als de realisatie worden er verschillende fases doorlopen. Voor het Scheldebad in Temse week het proces af van de werkwijze zoals we deze in Nederland kennen. In de aanbiedingsfase werd het ontwerp al gedetailleerd en verfijnd uitgewerkt in een voorlopig ontwerp. Vanuit het voorlopig ontwerp werkten wij naar een uitvoeringsontwerp.

Resultaat

Vita Scheldebad is dé ontmoetingsplek geworden voor de inwoners van Temse en omstreken. Het is een modern sportcentrum dankzij state-of-the-art technieken. En Hellebrekers heeft een bijdrage mogen leveren aan dit mooie resultaat. Daarnaast zijn wij de komende 30 jaar verantwoordelijk voor het risicodragend beheer en onderhoud, de kwaliteit van het zwembadwater en het energieverbruik.

Bij de installatietechnische bouw van het Scheldebad zijn een groot aantal duurzaamheidsmaatregelen getroffen, bijvoorbeeld op het gebied van warmte en energieopwekking, verlichting en waterverbruik.

Waterbehandeling

Hellebrekers heeft een combinatie van waterbehandelingssystemen geïmplementeerd in Temse. Voor de filtratie van het zwemwater zijn trommelfilters en BiFlow zandfilters gerealiseerd. Door het gebruik van het trommelfilter voorafgaand aan de zandfilters wordt het water- en energiegebruik verminderd. De desinfectie van het zwemwater vindt plaats door middel van een lage druk UV installatie en zoutelektrolyse. Hierdoor zijn minder chemicaliën voor desinfectie nodig en kan chloor lokaal worden geproduceerd.

HVAC

Voor Vita Scheldebad hebben wij een combinatie van warmtepompen en CV-ketels geplaatst in de technische ruimte. Het regenwater wordt opgevangen en na filtering gebruikt voor het spoelen van de toiletten. Het afvalwater van de douches en de trommel-/zwembadfilters wordt gebruikt voor het opwarmen van het suppletiewater. De luchtbehandeling van de zwemzalen is voorzien van Climotion-principe dat voor een aangenaam binnenklimaat zorgt. Ook zijn er 5 luchtgroepen geplaatst met hoogrendement warmteterugwinning.

Elektriciteit

Bij de bouw van het Scheldebad in Temse realiseerde Hellebrekers ook de elektrotechnische installaties. Denk aan LED verlichting, een brandmeld-ontruimingsinstallatie, een inbraakinstallatie en camera-installatie. Alle verlichting wordt geschakeld door middel van KNX-sturing die gekoppeld is op het gebouwbeheersysteem.

Het Scheldebad in Temse kwam tot stand vanuit de Vita Groep, waar Hellebrekers samen met haar partners Cordeel en Slangen + Koenis onderdeel van is.

Peuterbad Temse Groot