Optimized IMG 5054

Zwembad De Crommenije, Krommenie

Aanleiding

De Crommenije: een zwembad vol verrassingen. Een nieuw zwembad in Krommenie (Zaanstad Noord) dat voorzien is van de modernste technische oplossingen en waarbij duurzaamheid, kwaliteit, hygiëne en veiligheid voorop staat. Een opdracht die Hellebrekers op het lijf geschreven is als dé technische dienstverlener. Voor het nieuwe complex De Crommenije verzorgde Hellebrekers een:

  • 50 meter buitenbad
  • springkuil met 1- en 3-meter springplank
  • buitenbassin met ondiep zwemwater
  • wedstrijdbad van 25 x 21 meter
  • instructiebad met beweegbare bodem
  • peuterbad
  • gymzaal

Opdracht

De gemeente Zaanstad heeft een bestek opgesteld met een omschrijving van het project en de bijbehorende werkzaamheden, technische en juridische bepalingen. Na het inlezen van de volledige omschrijving van het bestek kon Hellebrekers een goede inschatting maken. We schreven ons in voor twee percelen (perceel E&W installatie en perceel waterzuivering).

Oplossing

Na opdrachtgunning gingen onze modelleurs aan de slag met de 3D-visualisatie. Vervolgens startte het team met de werkvoorbereiding en het bestellen van alle benodigde materialen. Een goede voortgang van het project valt of staat met een goede onderlinge samenwerking tussen de teams en de bouwkundig aannemer: en die cohesie was er zeker.

Waterbehandeling
De waterbehandeling in ‘De Crommenije’ hebben wij van de modernste technieken voorzien. Het filtermedium zorgt voor de meest optimale filtereigenschappen; voorfiltratie middels trommelfilters en deelstroom zandfiltratie met BiFlow filters. Daarnaast hebben wij het zwembad voorzien van een UV desinfectie voor onder andere het reduceren van het gebonden chloor. De waterbehandelingsinstallatie hebben wij voorzien van een modern zoutelektrolysesysteem. Een geavanceerd monitoringsysteem zorgt voor de chloor- en pH-waardes, zodat dagelijkse metingen niet nodig zijn.

Luchtbehandeling
Voor de luchtbehandeling implementeerden wij Hellebrekers Climotion-systeem. Deze oplossing staat garant voor maximaal comfort tegen minimale energiekosten. In totaal staan er 6 luchtbehandelingskasten opgesteld op locatie, waarvan wij 4 hebben voorzien van het Climotion-systeem. Alle luchtbehandelingskasten bevatten een warmteterugwinbatterij die voor het hoogst mogelijke rendement zorgt.

Warmteopwekking
Als warmteopwekking staat een cascade opstelling van 5 ketels die draaien op een laag temperatuurtraject van 55 - 40 °C. Daarnaast staat er een biomassaketel met een temperatuurtraject van 80 - 55 °C. De 5 ketels in combinatie met de biomassaketel dienen het totale vermogen te beschikken voor de centrale verwarming, warmtapwater, ventilatie en de zwembadverwarming.

Elektrotechnische installaties
In het zwembad hebben wij LED-verlichting geïmplementeerd dat voor de juiste sfeer zorgt. Voor de maximale veiligheid hebben wij naast de verlichting een camera-systeem, brandmeldinstallatie en inbraakinstallatie aangebracht. Ook hebben wij een gebouwbeheersysteem aangelegd waaraan de verschillende installaties gekoppeld zijn. Met dit systeem is er een overzichtelijke bediening mogelijk voor de exploitant.

Resultaat

Het nieuwe zwembad in Krommenie vervangt ‘De Watering’ en buitenbad De Crommenije. Het binnenbad van De Crommenije biedt bezoekers een breed scala aan activiteiten. Zo kunnen er bijvoorbeeld waterpolowedstrijden plaatsvinden. In de zomermaanden zorgen de buitenfaciliteiten zoals de baden, springplanken en ligweide voor de nodige ontspanning voor jong en oud. Ook aan de allerkleinsten is gedacht: het peuterbad met de kleurrijke watertoys zorgt voor veel waterpret. Met de komst van De Crommenije kan ieder op zijn of haar eigen niveau in beweging komen, individueel of begeleid. En om hier als organisatie aan bij te dragen, is dankbaar werk.