Intro bg 5

Zwembad Den Bessem, Mortsel (BE)

Den Bessem Buiten

Opdrachtomschrijving

Een zwembad in een stadspark, dat zie je niet vaak. In de Belgische Stad Mortsel heeft Hellebrekers Water & Leisure Techniek een parel in het vestingspark Fort IV gepositioneerd. Niet alleen de Mortselaren kunnen volop waterpret beleven in het nieuwe zwembad, ook de 40.000 inwoners vanuit de omliggende gemeentes Borsbeek, Hove en Edegem.

Zwembad Den Bessem geeft het gevoel dat het landschap onder het gebouw doorloopt, waardoor dit meer prioriteit krijgt dan het complex zelf. Door de centrale ligging fietsen de Mortselaren vanaf het zwembad zo het centrum in. De stad met 25.000 inwoners heeft een brede publieksgroep. Hellebrekers engineerde en realiseerde alle HVAC / Sanitair, elektriciteit en zwembadtechniek voor zwembad Den Bessem:

  • Wedstrijdbad van 25 x 14,5 meter
  • Instructiebad van 12,5 x 7 meter
  • Beweegbare bodem in het instructiebad
  • Koffiecorner met aangrenzend terras
  • Douche- en kleedruimten
  • Backoffice en zeer ruime entree / wachtruimte

Procesbeschrijving

Het oude zwembadcomplex voldeed niet meer aan de eisen en wensen van deze tijd, waarop gekozen werd voor complete nieuwbouw. Dit bood direct meer mogelijkheden met betrekking tot de gemeentelijke herinrichting van het park waar het zwembad gelegen is. Het betrof een Design en Build project.

Bij een nieuw project waarin Hellebrekers verantwoordelijk is voor zowel het ontwerp als de realisatie worden er verschillende fases doorlopen. Voor dit zwembad week het proces af van de werkwijze, zoals Hellebrekers in Nederland kent. In de aanbiedingsfase werd het ontwerp al gedetailleerd en verfijnd uitgewerkt in een voorlopig ontwerp. Vanuit het voorlopig ontwerp werkte Hellebrekers naar een uitvoeringsontwerp.

Resultaat

De Stad Mortsel, gelegen in de provincie Antwerpen, is een duurzaam zwembad rijker. Het mooie stadspark, omgeven door het prachtige verdedigingsfort 4 van de stad Antwerpen, is een lust voor het oog.

Bij de installatietechnische bouw van het zwembad is een groot aantal duurzaamheidsmaatregelen getroffen, bijvoorbeeld op het gebied van warmte- en energieopwekking, verlichting en waterverbruik.

Zwembadtechniek

In de technische kelder van 450 m2 heeft Hellebrekers een combinatie van waterbehandelingssystemen geïmplementeerd. Voor de filtratie van het zwemwater zijn haarvangers met DIN meerlaags gerealiseerd. De desinfectie van het zwemwater vindt plaats door middel van een lage druk UV installatie en zoutelektrolyse. Hierdoor zijn minder chemicaliën voor desinfectie nodig en kan chloor lokaal worden geproduceerd. Daarnaast is er warmteterugwinning op het spoel- en douchewater waardoor de warmte uit het betreffende afvalwater wordt teruggewonnen en weer nuttig wordt gebruikt voor de voorverwarming van het verse suppletiewater.

HVAC / Sanitair

Voor zwembad Den Bessem heeft Hellebrekers een combinatie van een warmtepomp, een WKK en CV-ketels geplaatst. Het regenwater wordt opgevangen en na filtering gebruikt voor het spoelen van de toiletten. Het afvalwater van de douches en de zwembadfilters wordt gebruikt voor het opwarmen van het suppletiewater. De luchtbehandelingskasten zijn voorzien van HR- warmterugwinning waarbij de verse toevoerlucht wordt opgewarmd door de afvoerlucht. Tevens is het Climotion luchtbehandelingsprincipe toegepast. Daarnaast zijn alle regelingen uitgevoerd als vraaggestuurde regelingen.

Elektriciteit

Alle verlichting is voorzien van led en wordt geschakeld door middel van KNX-sturing die gekoppeld is op het gebouwbeheersysteem.

Het complex is tevens voorzien van een brandmeld-/ontruimingsinstallatie, een inbraakinstallatie en camera-installatie.

Zwembad Den Bessem kwam tot stand vanuit de Vita Groep, waar Hellebrekers samen met haar partners Cordeel zetel Temse en architectenbureau Slangen+Koenis onderdeel van uitmaakt.


Den Bessem Binnen